Aprópénzzel riogattak: nem igazolódtak a félelmek

Világgazdaság2009. július 13. 09:02

Közel másfél éve annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank bevonta a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket és életbe lépett az 5-ös kerekítésről szóló szabály. Miközben szakmai oldalról teljesen világos volt, hogy a kerekítéssel egyszerűbbé válik a mindennapi élet a készpénzes fizetéskor, mégis aggodalom övezte a lépést.

Mára bebizonyosodott az ellenkezője, a tények nem igazolták az előzetes félelmeket - áll a jegybank által készített tanulmányban. Az MNB-szemle legfrissebb számában megjelent elemzés szerint a csak a fizetendő végösszegre vonatkozó, szimmetrikus irányú kerekítés miatt az 1 és a 2 forintosok bevonásának nem volt inflációs hatása, az új kerekítési szabályok pedig nem jelentettek különösebb nehézséget.

"Valójában nem is meglepő, hogy a kerekítés nem okozott zavart a gazdaságban" - véli a szerző, aki erről is beszélt pénteken egy a kiadványt bemutató beszélgetésen. Ezt azzal indokolta, hogy a fillérek 90-es években történt bevonása miatt Magyarországon már évtizedes hagyományai vannak a kerekítésnek.

A cikk egyébként a magyar és több külföldi gyakorlat ismertetésével mutatja be a kerekítési szabályok bevezetésének motivációit, illetve gazdasági racionalitását. Külön figyelmet szentel a szerző az euró-zónában kerekítést alkalmazó országok tapasztalataira.

Címkék: