Virtuális bukás az eurón: nem panaszkodhatnak a pénzváltók

Pénzcentrum2009. július 3. 09:02

A forint erősödésével körülbelül harmadával nőtt a külföldi fizetőeszközök iránti kereslet a pénzváltó irodákban - mondta Kósa Zoltán, az Exclusive-csoport egyik ügyvezetője.

Az ország legnagyobb pénzváltó hálózatában ugyanakkor 10 %-kal csökkent a valutát eladó ügyfelek száma. Az ügyvezető szerint összességében kevesebben vásárolnak valutát: júniusban - magasabb euró-árfolyam mellett - számottevően kisebb volt a kereslet a külföldi fizetőeszközök iránt, mint egy évvel ezelőtt. A mostani megugrást a szakember döntően a spekulációs vásárlásokkal magyarázza.

"Akik ma vagy a hétvégén akarnak esetleg nagyobb összeget euróra, fontra, dollárra vagy éppen kunára váltani, jól teszik, ha előzetesen egyeztetnek a váltócégekkel, mivel a roham nyomán a korábbi tartalékok kimerülőben vannak, előfordulhat, hogy nem lesz elég pénz az adott váltónál" - mondta Kósa.

A váltócégek ugyanakkor tudnak vásárolni szerződött partnereiktől, a bankoktól, takarékszövetkezetektől, ám a logisztika a hétvégén mindig nehezebb, ami különösen a kisebb váltócégeknek okozhat nehézséget.

A váltócégek most amúgy is bevásárolnak az "olcsó" valutából azoktól a hitelintézetektől, amelyeknek ügynökeként dolgoznak, mivel a korábbi készleteket a pénzváltók még magasabb árfolyam mellett vásárolták meg a váltóhelyeken.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: Buktál az eurón? Most jöhet a kegyelemdöfés!

A múlt hónap elején még 283-286 forint volt egy euró, ezért a pénzváltóknak a korábban felgyűlt készleteken most elég nagy a vesztesége, de ez a bukás csak virtuális, hiszen az euró visszaerősödésénél hasonló ellenhatással kell számolni.

Címkék: