NOE: a gyes szigorításától egy generáció kimaradna

Magyar Hírlap2009. június 16. 09:17

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete üdvözölte, hogy Sólyom László nem írta alá a családtámogatás átalakításáról szóló törvényt. A gyes lerövidítésének ugyanis szerintük sincsenek meg a feltételei, például nincs elég bölcsőde.

Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnökségi tagja kijelentette: üdvözlik, hogy a köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt, amellyel a kormány egyebek mellett három évről kettőre csökkentené a gyes időtartamát. A kabinet szerint ezzel az anyáknak a munka világába történő mihamarabbi visszatérését ösztönöznék.

Az anya munkavállalásának azonban alapvető feltétele, hogy gyermekét biztonságosan el tudja helyezni, ám rendkívül kevés az óvoda és a bölcsőde. "Főleg azoknak a nagyvárosoknak a környékén van hiány, ahol egyébként munkalehetőség adódna. A fővárosban például mintegy 120 %-os a bölcsődék, óvodák kihasználtsága és ugyanannyi gyereket utasítanak el, mint amennyit felvesznek."

"A gyes megkurtításához nem adottak az infrastrukturális feltételek, és hiába ígér több bölcsődét a kormány, ehhez nincsen elegendő anyagi forrása. Ráadásul a munkaadói oldal részéről sem tapasztalható nyitottság, és hiányoznak a törvényből azok a támogatások, lehetőségek, amelyek ösztönöznék például a részmunkaidőben történő munkavégzést. Bár a magyar társadalom alapvetően családbarát, a fiatalok több gyermeket is vállalnának, ám a kormányzat intézkedései miatt nem mernek "kockáztatni". Ennek hosszú távon katasztrofális demográfiai hatásai lesznek, a tapasztalatok szerint pedig a negatív intézkedések azonnal, míg a pozitívak csak lassabban éreztetik hatásaikat. Egy generáció fog kimaradni" - érvelt Székely Hajnalka elnökségi tag.

A gyermekek a jövőbe való befektetést jelentik, ezért a családok támogatása nem pusztán erkölcsi, de gazdasági érdek is az ország jövője szempontjából. Az érdekvédő a tájékoztatón kitért arra is, hogy a mélyszegénységben élő gyerekek számára sok helyen nem megoldott a szünidő alatti rendszeres étkeztetés, így a vakáció idején a segélyezett gyerekek tömegei - akik tanév közben szinte kizárólag az iskolában étkeznek - segítség és étel nélkül maradnak.

Címkék: