Hogyan fogadja a Jobbikot a magyar forint?

Portfolio2009. június 8. 05:20

Ma alkalma lesz a piacnak kifejezésre juttatnia, hogy mennyire született kedve szerinti eredmény a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A mostani eredményeknek akár néhány hónapos kifutással is jelentősége lehet a gazdaságpolitikai döntésekre, így nem biztos, hogy hűvös nyugalommal fogadja majd az amúgy közvetlenül nem túl nagy jelentőségű választás kimenetét a piac. Másrészt viszont "understatementtel" élve is csak azt mondhatjuk: a meglepő voksolási eredményeket korábban nem igazán reagálták túl a befektetők.

Mivel a Portfolio.hu nem foglalkozik közvetlenül politikai elemzésekkel, ezért csak a tények kedvéért rögzítsük: az európai parlamenti választásokon olyan irányba történtek elmozdulások, amire mindenki számított, ám azok mértéke a vártnál jelentősebb volt. Az MSZP nagyobbat bukott, a Jobbik a titkos esélylatolgatásoknál is sikeresebben szerepelt, az egyik kis párt (MDF) meglepetésre befutott, a másik pedig (SZDSZ) nagyon nem. Az egyetlen tendencia, amelyik nem erősödött, az a Fidesz földindulásszerű győzelme, de ezzel az eredménnyel így is kétharmados lenne a parlamenti többsége.

2009.06.07 22:02
Eldőlt: 14 Fidesz, 4 MSZP, 3 Jobbik, 1 MDF mandátum

Kérdés, hogy a piac miként értelmezi mindezt. Erre azért is nehéz válaszolni, mert azt sem nagyon lehet tudni, hogy mit várt, vagyis mennyire lepődött meg a befektetői kör. A fenti rövid leírás egy "átlagos" hazai piaci szereplő értékelését valószínűleg többé-kevésbé lefedi, ám a külföldi aktorok szoktak meglepetéseket okozni, amikor késve áraztak be olyan kockázatokat, ami már rég ismert volt.

Ebből következően az első reakció a közönytől, a kisebb-nagyobb forintgyengülésig bármi lehet. Előbbire a választások közvetlen belpolitikai tétje, utóbbira a látható politikai átrendeződés (padlón lévő balliberális oldal, előretörő radikálisok) okozta bizonytalanság lehet.A gyengülés esélyét növelheti, ha a mostani eredményeket a piac nagyvonalúan és egyszerűen úgy értékeli majd, mint hogy a régió gazdasági bajai (lásd a legfrissebb lett problémákat) mellé megkapta a politikai kockázatokat is.

2009.06.05 10:02
Újra van miért aggódni a régióban - Mi folyik itt már megint?

2009.06.04 17:15
Nagy bajban a lettek? - A piac 53%-os leértékelést áraz

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a forint árfolyamát a közelmúltban nem igazán befolyásolták a különböző választási események eredményei. A 2008-as "vizitdíjas" népszavazást például a piac utálta, de a forintreakció hétfőn elmaradt: az euróval szemben 265-266 forintos záróár volt pénteken és hétfőn egyaránt.

2008.01.31 06:00
A piac NEM-mel voksolna a népszavazáson

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Középtávon az a kérdés, hogy a mostani választási eredmények hoznak-e változásokat a kormányzat gazdaságpolitikájában. Meglátásunk szerint ezt egyáltalán nem lehet kizárni.

A szocialistáknak akkor érdemes tovább kormányozniuk, ha látnak esélyt a népszerűségük növelésére. Erre azonban rendkívül korlátozottak a lehetőségek. Az idei hiánycél is nagyon feszesnek tűnik, a jövő évi pedig mértékadó becslések szerint a jelenleg ismert intézkedések mellett nem is teljesül - vagyis további kiigazító lépésekre lenne szükség. Egy ilyen büdzsével viszont aligha éri meg nekivágni a 2010-es költségvetési évnek és a tavaszi választásnak. Ezt most még a szocialisták talán nem látják, de ha a nyár folyamán felismerik, egyre több konfliktusba keveredhetnek a Bajnai-kormánnyal - vagy utóbbi adja fel kezdeti elveit.

A piaci értékítélet szerint egyik sem jó eredmény, Márpedig ez egy IMF-hitelen élő ország esetében semmiképpen sem jó jel. A hiánycél újabb módosításáról (implicite) politikai okokra hivatkozva szó sem lehet, a befektetők bizalmának visszanyerése pedig az ország finanszírozhatósága szempontjából a következő egy évben egyre sürgetőbb lesz.


Nem csak a szocialisták, hanem a liberálisok reakciói is bizonytalanságot jelentenek. A párt mostani bukását és a "külső kormánypárti" pozíció lehetetlenségét figyelve az SZDSZ igen sokféleképpen dönthet a status quo-tól az önkéntes felszámolódásig. Mivel a kormányzati gazdaságpolitika megvalósításához elengedhetetlenek a liberális voksok, így a liberális reakciónak igen nagy a tétje.

Fontos leszögezni: amennyiben a piac a program felpuhulását észleli, és veszélyben látja a jövőbeli "sajáterős" finanszírozás megteremtésének lehetőségét, akkor egészen biztosan komoly negatív reakciókra számíthatunk, ami forintpiacon nyilván gyengülést jelentene, az állampapírpiacon pedig a hozamemelkedést, és az elsődleges piac lassú konszolidációjának visszafordulását.

A fentiekből láthatjuk, hogy a választások közvetlen piaci hatása rövid távon nem feltétlenül a Jobbik előretörése miatt lehet negatív. Ugyanakkor az első reflex-szerű reakcióban benne lehet egy antiglobalista, szélsőséges retorikájú párt előretörése is. Ám ne feledük, a nyugati befektetők sokszor láttak már ilyet, és most sem lesz egyedülálló, szerte Európában megfigyelhető ez a tendencia. Az MTI tudósítása szerint a német ZDF közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában Európa és egyidejűleg a nagy néppártok szégyenének nevezte a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában. Az európai parlamenti választások eredményeit értékelve a ZDF Ausztriát, Magyarországot, Bulgáriát, Romániát, Hollandiát, Belgiumot és Görögországot említette.

Címkék: