Nyugdíjreform és öngondoskodás: kire várnak a növekvő terhek?

Pénzcentrum2009. június 4. 15:02

A Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank közös szervezésében a mai napon került megrendezésre a "Lehetséges-e a nyugdíjrendszer reformja?" című konferencia. Az előadók között volt Herczog László, Varga Mihály, Barát Gábor, Kisbenedek Péter, Borza Gábor és Kiss Péter.

Az előadók kiemelték, hogy a nyugdíjreform nem egy egyszeri intézkedés, hanem egy hosszú távú folyamat. A rendszer fenntartása érdekében folyamatos korrekciók szükségesek, nem elegendő tízévente felülvizsgálni a működést.

A korhatáremelés, a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium kapcsán elmondták, hogy utoljára 12 évvel ezelőtt, 1997-ben hajtottak végre ehhez mérhető reformokat, amikor létrehozták a nyugdíjrendszer második pillérét. A vegyes rendszer hosszú átmeneti időt élhet meg, a szakértők szerint a 2050-es évekig működhet párhuzamosan, de eltérő súllyal az állami- és a magánnyugdíj rendszere.

A kedvezőtlen demográfiai mutatók miatt kiemelt szerepet a jelen és a jövő generációinak arányos terhelése. Becslések szerint 2057-re a 60 év feletti lakosok száma meghaladhatja a járulékfizetőkét. A korhatáremeléssel tovább maradhatnak aktív státuszban az emberek, ami elengedhetetlen a nyugdíjkassza egyensúlyának fenntartása érdekében.

A rendszerváltás előtti időszak leszoktatta az embereket az öngondoskodás fontosságáról, a rendszerváltás óta eltelt húsz esztendő még mindig nem bizonyult elegendőnek a probléma súlyának felismerésére. Az embereknek rá kell ébredni, hogy az öngondoskodás kiemelt szerepet tölthet be a jövő generációinak éltében.

Címkék: