Sokkoló statisztika: hétpercenként egy csőd

Pénzcentrum2009. május 4. 13:02

Soha nem látott magasságokba jutott az idei első negyedévben a csődbe ment magánszemélyek száma Nagy-Britanniában. A frissen napvilágot látott, sokkoló statisztika szerint hétpercenként jut csődbe egy magánszemély, de a tönkrement gazdasági társaságok száma is másfél évtizedes csúcsra jutottak.

A fizetésképtelenné vált magánszemélyek és gazdasági társaságok nyilvántartásával foglalkozó brit szervezet képviselője elmondta, hogy az idei év első három hónapjában összesen 19 062 személy jelentett csődöt.

Ez a szám 23,4 %-kal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában és a valaha mért legmagasabb adat egy negyedéven belül. A szakértő hozzátette, hogy a gazdasági társaságok tekintetében sem rózsás a helyzet, a fizetésképtelenné vált cégek száma 16 éve nem látott szintet ért el.

Az előrejelzések szerint a bajba jutott emberek és vállalkozások száma a válság elhúzódásával tovább nőhet. A kilencvenes évek elején a recesszió elmúltát követő harmadik évig folytatódott a csődregisztrációk száma, ami azt jelenti, hogy ha ma véget érne a válság, akkor valamikor 2012-ben csúcsosodhatnak ki a csődadatok.

Címkék: