Mikortól emelkedik a nyugdíjkorhatár?

Pénzcentrum2009. április 29. 08:17

Túlmutatnak a Gyurcsány-kormány által javasolt szigoron a Bajnai-kormány nyugdíjrendszert érintő szigorítási javaslatai, melyet bizottsági módosító javaslatban terjesztettek be.

A tervezet szerint várhatóan 2012-től a most hatályos 62 évről fokozatosan, évente fél esztendővel 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, így 2018-tól lesz egységesen 65 év a nyugdíjba menetel első lehetséges időpontja.

Ha legalább 40 év járulékfizetéssel rendelkezik a biztosított, akkor továbbra is mód van a korhatár előtti nyugdíjazásra, de ebben az esetben a társadalombiztosítás részéről továbbra is a nyugdíj összegének csökkentésével kell számolni.

Szigorodnak ugyanakkor a nyugdíjemelés szabályai is. Jelenleg a nyugdíjemelés mértékét felerészt az infláció, felerészt a nettó keresetemelkedés alapján számítják ki (ez az úgynevezett svájci index), a jövőben ezt a gazdasági növekedés mértékéhez is kötik.

Amennyiben a gazdasági növekedés üteme nem éri el az évi 3 %- ot, akkor csak az inflációval korrigálják a nyugdíjak értékét, 3-4 %-os növekedési sávban 20 %-os súllyal már figyelembe veszik a nettó keresetek emelkedését is. A jelenlegi svájci indexálást csak az 5 %- nál nagyobb növekedésű években veszik elő a nyugdíjemelés kiszámításához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyi lesz a nyugdíjad? Csak rajtad múlik, hogy fogsz élni!

Címkék:
svájci indexálás,