Spórolj a kultúrával, menj szerdán moziba!

Pénzcentrum2009. április 24. 17:36

Moziba járni kellemes kikapcsolódás, film és igény szerint lehet családi program, romantikus randevú a sötétben, vagy csak laza agymosás egy hajtós nap után. A baj csak az, hogy drága.

Nagyjából két kategóriára osztható a budapesti moziközönség: akik a multiplexekbe járnak az aktuális hollywoodi produkciókat megtekinteni és azok, akiket inkább a kis költségvetésű izlandi művészfilmek világa varázsol el. A két kategóriának nagyjából nincs közös metszete, de jó hír minden mozirajongónak, hogy vannak időpontok, amikor komoly összegeket spórolhatnak a mozijegyükön.

A plázák multiplex-mozijainak rajongói sokkal egyszerűbb helyzetben vannak, mint művészlelkű társaik. Nagyjából annyit kell megjegyezniük, hogy a legjobb nap a mozizásra a szerda. Logikus, hiszen csütörtökönként változik a moziműsor, így mintegy kiárusítási áron juthatnak az élményhez a látogatók. A Palace egységeiben mozitól függően a jegyek 1250, illetve 1350 forintért kaphatóak, a szerdai jegyek azonban egységesen 890 forintba kerülnek. A Corvinban szerdán 750 forintért nyerünk bebocsátást a filmekre, míg egyéb napokon 950- 1150 forint a jegy. Az Arénában a szokásos 1350 forint helyett a filmhét utolsó napján 990-ért juthatunk be, igaz ez az IMAX vetítésekre nem érvényes.


A kisebb art-mozik kedvelőinek jobban kell bújnia a heti műsorújságot, hogy megleljék a kedvezményes napokat. A Bem moziban és az Odeonban például nincs is kedvezményes nap, igaz előbbiben 800, utóbbiban 700 forint egy jegy, ami önmagában is felér egy féláru jeggyel a plázák kínálatához képest. A Puskinban a kedd a kiváltságosok napja, amikor is 750 forintba kerülnek az egyébként 1050 forintos jegyek. A délutáni biciklisplázsnak helyet adó Toldi, valamint kistestvére a Művész hétfőn kedveskedik 300 forint kedvezménnyel az egyébként 1050 forintos jegyárból. Az Európában 800 forint helyett 500 forint a jegyár, hétfőnként. Ugyanezen a napon ad 50 százalék kedvezményt minden nap a Vörösmarty, melyben a legdrágább jegy is 600 forint egyébként. A Cirko Gejzír meglepő módon csütörtökön(!) kér csak 600 forintot jegyenként a szokott 950 helyet, igaz a filmkínálatot tekintve valószínűleg csak kis számú rajongó várhatja hétről hétre az ott bemutatott műalkotásokat. A Hunniában pedig a nagyokhoz hasonlóan szintén a szerda a kedvezményes nap, igaz az árfekvés kicsit más: ilyenkor a szokott 600 forint helyett 390-ért lehet beülni egy jó filmre. Külön jó pont a mozinak, hogy nem csak kis érdeklődésre számot tartó művészfilmeket, de heti néhány alkalommal mainstream, néhány hete futó alkotásokat is vetít.

Persze a diákok- és nyugdíjasok, valamint a törzskártyák birtokosai szintén további kedvezményekhez juthatnak, ám a kedvezményes nap akciós jegyárai általában más kedvezményekkel nem vonhatóak össze.

Címkék: