Az offshore cégek után veti magát a kormány

Világgazdaság2009. április 22. 08:15

Hazai adófizetésre szorítaná az offshore cégeket az új magyar kormány. A pénzügyi tárcánál készülő tervek szerint módosítanák az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát, valamint szélesítenék e cégek adókötelezettségét is.

A szigorítás azokat vállalatokat érintené, amelyek székhelye olyan államban van, ahol a társasági adó mértéke nem éri el a hazai terhelés kétharmadát. Emellett a vállalkozások és magánszemélyek a jövőben nem csupán az alacsony adózású országokból kivont, hanem az oda allokált jövedelmek után is kötelesek lennének Magyarországon (is) leróni az adókat.

Mindehhez arra van szükség, hogy a magyar adóhatóság rendelkezzen a vizsgálatok lebonyolításához szükséges adatokkal. Szakemberek szerint azonban hazánknak csak akkor van esélye sikerre ezen a területen, ha a kérdésben nemzetközi összefogás alakul ki. A magyar állam ugyanakkor már az idén is igyekszik hazacsábítani az offshore pénzeket. Egy június 30-ig élő kedvezmény alapján a hazahozott osztalék és részesedés 75 százaléka levonható a társasági és a különadó alapjából, feltéve, hogy az adózó állampapírokat vásárol. A pénzek külföldre menekítése különösen népszerű az építőiparban, ahol sokan a körbetartozások egyik okát is ebben látják.

Címkék: