A világ legdrágább autogramjai: Shakespeare-é is köztük van!

Pénzcentrum2009. április 14. 18:00

Az autogram gyűjtést sokan legalább olyan megszállottsággal űzik, mint mások a bélyeg, vagy akár érmegyűjtést, így nem is csoda, hogy az aláírások közül is akadnak milliókat érő példányok.

Vannak akik maguk gyűjtik be a kiszemelt "áldozattól" annak kézjegyét, mások súlyos pénzeket költenek egy-egy már nehezen beszerezhető, de a gyűjteményükből hiányzó darabra.

Akinek az alábbiakra fájna a foga, bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a világ legdrágább aláírásairól van szó:

1. Sokan a világhírű angol író, William Shakespeare aláírását tartják a világ legdrágább szignójának, mivel összesen hat eredeti kézjegy maradt hátra, melyek mindegyikét 2,5 millió fontra, vagyis több mint 800 millió forintra taksálják a szakértők.

2. A legnagyobb összegért azonban nem Shakspeare aláírása cserélt gazdát a piacon, hanem Abraham Lincolné, az egykori amerikai elnöké. Az 1863. január 8-án kelt levélben az elnök a néhány nappal korábban kelt rendeletét védte, az Emancipation Proclamation-t, vagyis a rabszolgák felszabadításáról szóló dokumentumot. A kézjegyért 1991-ben 748 ezer dollárt,vagyis 163 millió forintot adott egy gyűjtő.

3. A világ legdrágább albumának is tekinthet John Lennon, és Yoko Ono közös lemeze, a Double Fantasy, melynek utolsó dedikált példányát 2003-ban vásárolta meg egy gyűjtő, 525 ezer dollárért (114 millió forint).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Hasonlóan legnek, méghozzá a legdrágább dedikált hangszernek tekinthető Jimmy Page, Led Zeppelin alapító tagjának gitárja is, amely 49 ezer fontért (15,9 millió forint) talált új gazdára.

5. Szintén sokat ért a világ egyik legnagyobb gitárosának tartott rock zenész, Jimmy Hendrix kézjegye is, melyért a szenvedélyesebb gyűjtők akár 41 ezer fontot (13 millió forint) is kiadnak, legyen akár csak egy darab fecniről is szó.

Címkék: