Óvatosan bánnak a tőkével a magyarországi bankok

Pénzcentrum2009. április 9. 08:30

A magyarországi bankok tőke-megfelelési mutatója a jogszabályban előírt 8 %-nál magasabb, átlagosan 11 % körüli szinten áll - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitás szakterületének helyettes vezetője.

A szakember szerint a magyarországi pénzintézetek tőkehelyzete az elmúlt évek jelentős nyereségei és az ebből visszaforgatott összegek hatására stabil, de a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés hatására egyes pénzintézeteknek fel kell készülniük az esetleges tőkebevonásra is.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a bankok pótlólagos tőkeigénye 0,7-0,9 milliárd euró lehet majd. Ezt akár fedezheti is az a 300 milliárd forint, amit a Parlament banktámogató csomagja tőkeemelésre különített el.

A szakember szerint az elmúlt hónapokban az anyabankok elkötelezettsége, a különböző kormányzati és jegybanki lépések jelentősen javították a hazai pénzintézetek forint- és devizalikviditását, ezért a likviditási megfontolások napjainkban már kevésbé befolyásolják a hitelezési döntéseket. Ezzel szemben számottevően csökkent a bankok kockázatvállalási hajlandósága.

Címkék: