A férfiak miatt tört ki a válság?

Pénzcentrum2009. április 1. 15:00

A férfiak magas kockázatvállalási hajlandósága, a tesztoszteron hajtotta nyerni akarás áll a mostani válság mögött - állítja nem egy nő. És talán néhány férfi.

Halla Tomasdottir, az izlandi Audur Capital alapítója és egyik alapkezelője szerint, ha nők vezették volna Izlandot a válság kitörése előtt, nem omlik össze ilyen látványosan az ország gazdasága. Az Audur - melynek 20 dolgozójából 16 nő - mindenesetre bizonyított, hiszen kevés olyan pénzügyi vállalkozás található a szigetországban, amely a válság során ne ment volna csődbe. Hogy az ország hogyan teljesít női vezetőkkel, az a jövő titka, mindenesetre Izlandot jelenleg női miniszterelnök kormányozza, az Islandsbanki élére pedig - mely nem más, mint a csődbement Glitnir bank - szintén egy hölgyet neveztek ki.

- Nem annyira férfiakról és nőkről van itt szó, mint inkább férfi és női értékekről, ha befektetésekről van szó. A férfiak kockázatvállalóbbak, a rövid távú előnyöket helyezik előtérbe és az egyéni sikerekre koncentrálnak. A nők ezzel szemben inkább kerülik a kockázatot, hosszabb távon gondolkodnak és csapatcélokért harcolnak - magyarázza Tomasdottir. A sikeres jövő záloga a két stratégia nagyobb egyensúlya, valamint a hosszú távú fenntarthatóság.

Nem fektetünk semmi olyanba, amit nem értünk 100 százalékig - mondja az Augur cégalapítója. Ehelyett inkább létrehoztak egy zöld alapot Björkkel közösen, mely nemcsak a megújuló energiaforrások kihasználását, de a megújuló Izlandot is hivatott képviselni.

Címkék: