Csődbe ment a milliárdosok játszótere

Pénzcentrum2009. március 27. 15:30

Az Indiai-óceánban található Seychelle-szigetek eddig a milliárdosok, királyok és királynők, no meg az ultragazdagok kedvelt pihenőhelyeként létezett a köztudatban. Mostanra egy új fogalommal kell megbarátkoznunk az apró ország kapcsán: az államcsőddel.

Az aprócska, alig 455 négyzetkilométer területű szigetcsoport állami és lakossági adósságállománya ugyan aprócskának tűnhet, hiszen mindössze 800 millió dollárról van szó, ám egy 87 ezer fős ország esetében leküzdhetetlenül hatalmas összeg. Olyannyira, hogy jelenleg minden bizonnyal a Seychelle-szigetek a világ legeladósodottabb országa.

Az állam nagyjából egyéves GDP-jének megfelelő adósságot a magyar modellnek megfelelően az elképesztően felelőtéen hitelfelvételek okozták. Ahogy a válság elmélyült, a turisztikai és halászati bevételek elmaradoztak, az ország pedig már tavaly képtelen volt visszafizetni 230 millió dollárnyi euró alapú kötvényt, melyeket még a Lehman Brothers szervezett le a saját összeomlása előtt.

Az IMF tavaly novemberben 26 millió dolláros segélycsomaggal sietett a Seychelle-szigetek segítségére, a kormány pedig kétségbeesett lépésekkel igyekezett helyrebillenteni az egyensúlyt. Az állami szektorban 12,5 százalékos leépítést eszközöltek, a Seychelle-i rúpia árfolyamát lebegővé tették (így most 16 ér egy dollárt a korábbi 8 helyett), és állami tulajdonokat adtak el. De úgy tűnik, ez sem lesz elég. Az ország ugyanis már a Párizsi Klub tagjaival tárgyal, hogy engedjék el a 250 millió dolláros adósság felét, a maradékot pedig ütemezzék át.

Az állam legfőbb bevételi forrása a turizmus, azonban az idei évben eddig 15 százalékkal maradt el a látogatók száma a bázisidőszaktól, a bevételek pedig idén 25 százalékkal is csökkenhetnek. A kétségbeesett kormány most azt tervezi, adóparadicsommá alakítja az országot, ahol a vállalatok nem fizetnek adót, nincs minimális tőkeigény, elég egy részvényes, vagy tulajdonos és az éves regisztrációs adó is mindössze 100 dollár.

Címkék: