Nagyot kaszált tavaly Soros György

Portfolio2009. március 26. 10:00

Tavaly a világ legjobban kereső fedezeti alapkezelői közül mindössze négy főnek sikerült egymilliárd dollár felett keresnie. A negyedik nem más, mint Soros György.

Az Alpha magazin ebben az évben is elkészítette - immár nyolcadik alkalommal - a világ legjobban kereső fedezeti alapkezelőinek rangsorát. A válság ellenére pedig azt lehet mondani, hogy koránt sem tudhat rossz évet maga mögött a szektor, hiszen a vezetők keresete az elmúlt nyolc évben a harmadik legmagasabb volt tavaly. Az átlagos jövedelem 464 millió dollár volt, azonban a legjobban kereső 25 alapkezelőt megnézve a vezetők összesen 11,6 milliárd dollárt tettek zsebre. A lista érdekessége, hogy a legjobban kereső 25 alapkezelő közül mindösszesen 5 volt, aki 2007-ben is szerepelt már a listán, 15-en pedig vagy most debütáltak, vagy épp a korábbi listákról szorultak ki.

A legjobban kereső James Simons volt, aki a Renaissance fedezeti alap vezetőjeként 2.5 milliárd dollárral lett gazdagabb 2008-ban; őt John Paulson és John Arnold követte. A képzeletbeli dobogóról leszorult, azonban koránt sem kell szégyenkeznie Soros Györgynek, aki így is 1 milliárd dollár felett keresett. Az Alpha magazin a jövedelem becslése során két tényezőt vesz számításba, egyrészt a vezető hozzájárulását a fedezeti alap teljesítményéhez, valamint teljesítményarányos díjakat, amit csak akkor kap meg az alapkezelő, ha egy adott bázishoz képest jobban teljesít (általában ezt a szintet év végén állapítják meg).

Címkék: