OTP válság-komment: "A kedvezőtlen hozamalakulások kiegyenlítődnek majd!"

Pénzcentrum2009. február 26. 15:30

Nap mint nap elhangzik, hogy a világméretű pénzügyi és gazdasági válság közvetve vagy közvetlenül szinte mindenkire hatással lesz. A jelenlegi pénzpiaci helyzet mára sokakat foglalkoztat: hogyan befolyásolhatja a válság hétköznapjainkat, milyen hatása lehet a jövőnkre nézve, hogyan alakítja a nyugdíjunkat?

A pénzügyi válság kedvezőtlen hatásai a magán- és önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat is érintik, hiszen túlnyomórészt ezek a vagyonok is tőkebefektetésekben (részvényekben, ingatlanokban, állampapírokban) vannak elhelyezve. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai már kézhez kapták számlaegyenleg-értesítőjüket, de sokan nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy az egyéni számlakivonaton megjelenő negatív hozamok még nem realizálódtak; a veszteség csak akkor válik kézzelfoghatóvá, ha valaki kiveszi a pénzét a pénztárból, ezért javasolt tájékozódni, mielőtt a pénztártag döntést hoz.

"A nyugdíjpénztári megtakarításaink a nyugdíjas éveink biztonságát hivatottak szolgálni. A nyugdíjpénztárakban, a portfóliókban szereplő értékpapírok hiánytalanul megvannak. Világosan látnunk kell azonban, hogy a 2008-as kedvezőtlen nyugdíjpénztári hozamadatok és az év végi aktuális egyenleg nem azt jelentik, hogy az értékpapírjaink elvesztek; a számok a különböző pénzügyi eszközökbe befektetett megtakarításaink árfolyamát tükrözik. Hosszú távon várhatóan a kedvezőtlen hozamalakulások kiegyenlítődnek majd- nyilatkozta Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

"Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mielőtt a pénztártag nyugdíjcélú megtakarításival kapcsolatban döntést hoz, akár arról, hogy áttér egy kevésbé kockázatos portfolióba, akár arról, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításait pénzzé teszi, vagy pénztárat vált, tájékozódjon a felől, hogy ez a későbbi megtakarításaikra milyen hatással lesz. Félő, hogy a hamarosan megjelenő kedvezőtlen hozamadatok bizalmatlanságot szülnek a pénztárakkal szemben és minderre a tagok meggondolatlan döntésekkel reagálnak majd. Nem szabad egyetlen év hozamalakulása alapján dönteni, hiszen az elmúlt 10 év átlagában a 2008. évet nem számítva a pénztárak reálhozamot értek el." - tette hozzá Nagy Csaba.

A kialakult pénzpiaci helyzet miatt sokan teszik fel a kérdést, hogy: a válsággal az időskori éveinkre bebiztosított stabil anyagi háttér meginog? Érdemes így egyáltalán öngondoskodni? A válasz feltétlenül, igen, érdmes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A demográfiai trendek negatív társadalmi-gazdasági hatásai egyre nyilvánvalóbbak a mindennapokban is. A társadalom elöregedése miatt egyre kevesebb fiatalnak kell eltartania egyre több nyugdíjast. A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer problémáit csak az állam nem tudja megoldani, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a lakosok minél tudatosabban készüljenek nyugdíjas éveikre, előtakarékoskodjanak, azaz tudatosan foglalkozzanak az öngondoskodás kérdésével. Még akkor is, ha vannak olyan évek, amikor nem csupén nyugdíjcélú, hanem egyéb befektetéseink is gyenge évet tudhatnak maguk mögött, mint most is, hosszú távon nincsen más megoldás az öngondoskodáson kívül.

Címkék: