Újabb milliárdos csalásra bukkantak!

Pénzcentrum2009. február 18. 16:30

Ismét kilóg a lóláb az amerikai bankrendszerben: kedden egy 8,5 milliárd dollárnyi vagyonú befektetési csoport eszközeit foglalták le csalás alapos gyanúja miatt. A probléma csak az, hogy ennek már 1998-ban meg kellett volna történnie.

Robert Allen Stanford csak egy a milliárdos vagyonú amerikai bankárok közül, de Antiguában sokkal több. Az offshore-menyországként emlegetett kis szigeten Stanford egy befolyásos pénzügyi lobbi vezetője, a miniszterelnök barátja - aki lovaggá is ütötte őt - és egy vagyonából nagylelkűen adakozó humanitárius.

Csakhogy az amerikai pénzügyi felügyelet szerint Sir Allen - ahogy Antiguán hívják őt - nem igazán tisztességes módon szerezte a vagyonát. Az általa alapított Stanford Group ugyanis - Madoff pénzügyi vállalkozásához hasonlóan - hihetetlen hozamokat kínált likvid befektetési jegyeire: gyakran a bankokban elérhető hozam kétszeresét.

A Stanford Group állítása szerint a jó befektetői csoportjuknak köszönhetően tudtak magas hozamokat biztosítani, az eszközök biztonságát pedig egy 20 fős antiguai elemzőcsapat felügyelte.

Ezzel szemben a cég eszközei ingatlanban és különféle részvényekben álltak - amelyek nem a legjobb hozamokkal kecsegtetnek manapság - a monitorozást pedig maga Stanford és a cég pénzügyi igazgatója, James M. Davis vezette.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De nemcsak Stanfordnak kellene bizonyos kérdésekre válaszolnia, hanem magának a felügyeletnek is. Ugyanis már 1998-ban szemet szúrt nekik a Stanford Group offshore tevékenysége, ám azóta mégsem történt semmi. A banknak mintegy 30 000 ügyfele van 131 országból, akik jelenleg megrohamozták a fiókokat, hogy kimenekítsék a pénzüket.

Címkék: