Tájékoztató a lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkező ügyfeleknek

Pénzcentrum2009. február 9. 13:30

Tájékoztatjuk a lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkező ügyfeleket, hogy a Magyar Államkincstár a jogszabályi előírásoknak megfelelően a lakás-takarékpénztárak - az egyes ügyfelek megtakarítási évének elteltét követő hónapban - benyújtott igénylései alapján folyósítja a szerződésekre az állami támogatásokat a jogosultaknak. A Kincstár visszautasítja a hitelintézetek igénylését abban az esetben, ha...

1. Az igénylés formai/tartalmi szempontból nem megfelelő:

- a szerződőnek/kedvezményezettnek nincs, vagy hibás az adóazonosítója (lakásszövetkezeteknél, társasházaknál az adószáma),
- az ingatlan címe nem pontos,
- az ingatlan helyrajzi száma nem felel meg a Földhivatal ingatlan-nyilvántartásában szereplő helyrajzi számának.

2. Az állami támogatás igénylésének, folyósításának, elszámolásának és a felhasználás ellenőrzésének rendjét a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról szóló 215/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza.

Ugyanazon személy javára, egy naptári évben - a jogszabályban foglalt eltérésekkel - csak egy szerződés után igényelhető az állami támogatás függetlenül attól, hogy azt melyik lakás-takarékpénztárnál kötötték. A lakástakarékpénztárak csak a hozzájuk benyújtott kérelmek vonatkozásában képesek az ütköző szerződések kiszűrésére.

A Kincstár a kérelmet elutasítja, ha a természetes személy lakás-előtakarékoskodó, illetve a kedvezményezett javára az adott naptári évben már átutaltak állami támogatást, illetve arra vonatkozóan már kérelmet nyújtottak be, és a hitelintézet adatszolgáltatását "ütközés a szerződésre" jelzéssel visszautasítja.

Az utóbbi időszakban tapasztalt lakás-takarékpénztári visszautasításoknál számottevő volt azon szerződések száma, ahol a szerződő új szerződést kötött hitelszerződés fedezeteként (lakáshitel, panel program, társasház felújítások) és már volt régebben megkötött lakás-előtakarékossági szerződése (pl. víziközmű beruházás miatt).

Felhívjuk továbbá a lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkező ügyfelek figyelmét, hogy a hivatkozott Kormányrendelet foglalt szabályok szerint az állami támogatásra irányuló kérelmükben nyilatkoztak arról, hogy az adott időszak vonatkozásában más szerződés alapján állami támogatás lehívására nem került sor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeket a dupla szerződéseket a Kincstári rendszer nem fogadhatja be, ezért értesíti az adott lakástakarékpénztárat az ütközésről.

Felhívjuk a lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkező ügyfelek figyelmét, hogy ilyen esetben a Kincstár nem jogosult intézkedni, ezeket a problémákat csak a szerződő lakástakarékpénztárnál (OTP Lakástakarék Zrt. vagy Fundamenta-Lakáskassza Zrt.) tudják megoldani, az adatokat és a szerződésüket módosítani.

A lakástakarékpénztárak elérhetőségei:

Fundamenta-Lakáskassza Zrt. (telefon: 411-8181, weblap: www.fundamenta.hu, e-mail: info@fundamenta.hu)

OTP Lakástakarék Zrt. (telefon: 366-6888, weblap: www.otplakastakarek.hu, e-mail: informacio@otpbank.hu)

Forrás: allamkincstar.gov.hu

Címkék: