Szárnyalhat idén az arany: most érdemes vásárolni?

Pénzcentrum2009. február 5. 11:00

Mint már arról mi is beszámoltunk, a 2008-as év talán egyedül az arany számára volt kedvező, hiszen a nemesfém ára éves átlagban, 7 év sorozatát követve ismét emelkedni tudott. Elemzők szerint ez idén sem lesz másként.

A svájci UBS nemrégiben módosított előrejelzésén az arany éves átlagárát illetően, látva a befektetők kitörő lelkesedését a nemesfém iránt. A befektetési bank elemzői szerint 2009-ben unciánként akár 1000 dollárra is rúghat a tömbarany ára, szemben a korábbi 700 dolláros előrejelzésükkel.

Szakértők szerint idén akár a 2007-es mennyiség duplájára is nőhet a befektetési arany iránti kereslet, hiába erősödik a dollár, csökken az olajár és oldalaz az infláció, mely tényezők általában gyengíteni szokták az arany kurzusát.

Hasonlóan magasabb árat jósol az UBS 2010-re is, bár addigra azt remélik, hogy a válságból is kilábalás indulhat, ami azért csökkenteni fogja az arany iránti lázat.

Az ezüst esetén szintén korrigált prognózisán a bank, 14,74 dolláros unciánkénti árat jósolva 2009-re, és 12,80 dollárt 2010-re.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az UBS egyik vezető elemzője, John Reade a Telegraphnak elmondta: a tömbarany iránti kereslet az elmúlt hat hónapban rekord mértékűre duzzadt, mivel a befektetők egyfajta mentsvárat látnak a nemesfémben.

Címkék: