Maga alá licitált a Christie's: bejött a stratégia

Pénzcentrum2009. február 5. 14:00

A műkincspiacok, csakúgy mint minden más piac, meglehetősen nehéz időszakot élnek át. Az aukciókon hónapok óta alig kelnek el műtárgyak, és az árak is elég nyomottak, de a mostani londoni árverés még viszonylag jól teljesített.

A Christie's tegnapi londoni aukcióján Monet és Modigliani portréi vitték el a pálmát, miután a cég 2009-ben először próbálta ki, mit tud kihozni egy aukción, ha alacsonyabbak a kikiáltási árak.

A főleg impresszionista és modern műveket felvonultató, 47 tárgyból álló árverésen 63,4 millió font folyt be, díjakkal együtt, ami némileg meghaladja az alsó hangon becsült 58,8 milliós forgalmat.

Egy londoni dealer a Bloombergnek azt mondta, az emberek még mindig kivárnak, hiszen senki nem tudja, hogy meddig folytatódik még az áresés.

Monet egyik 1876-os festménye, a Dans la Prairie egyetlen ajánlatot kapott csak, 11,2 millió fontért, ami jelentősen alulmarad az eredetileg 15 milliósra becsült leütéstől. Ettől a műtől várták egyébként a legnagyobb összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők ebből arra következtetnek, hogy a korai impresszionisták iránti érdeklődés kezd alábbhagyni. Ugyanezért a festményért ugyanis 1988-ban a Sotheby's árverésén még 14,3 milliót fizettek.

Egy 1892-es, fürdőzőket ábrázoló Renoir festmény, valamint egy 1872-es Monet tájkép egyáltalán nem talált gazdára, mindkettőt 1,5 millióra becsülték előzetesen. Modigliani 1918-as, Les deux filles című képe azonban 6,5 millió fontért kelt el, ami messze felülmúlja a 3,5-5 millió közé taksált előzetes várakozásokat.

Címkék: