Itt az áldozatok listája: nézze meg, kiket vert át a legnagyobb csaló!

Pénzcentrum2009. február 5. 12:00

Közzétették annak a többezer ügyfélnek a nevét, akik áldozatául estek Bernard Madoff 50 milliárd dolláros csalásának. Az ügyfelek közt van többek közt Madoff ügyvédje, Ira Sorkin is, aki korábban tagadta, hogy üzleti kapcsolatban állt volna a világrekorder csalóval.

A 162 oldalas listán oldalanként legalább 80 név szerepel, némelyik azonban többször is - jelezve, hogy egy ügyfélnek többféle befektetési számlája is lehetett Madoffnál. A számlatulajdonosok közé tartozik Fred Wilpon, a New York Mets baseball csapatának tulajdonosa, vagy egy másik baseball-legenda, a Dodgers volt dobója, Sandy Koufax.

A listán a nevek mellett összegek nem szerepelnek, így nem lehet tudni, Madoff december 11-i letartóztatásának napján melyik ügyfélnek volt pénz is a számláján. Feltehetően a nagy pénzintézeteknek mindenképp, az ő listájuk pedig meglehetősen hosszú: megtalálható rajta az HSBC, a UBS, a J.P. Morgan Chase Bank, a Bank of America, a BNP Paribas és a Citigroup is.

De a közvetlen környezete is igyekezett hasznot húzni Madoff ténykedéséből, hiszen megtalálható a listán két fia, Mark és Andrew, valamint bátyja Peter neve is. Számlája volt a cégnél a külső könyvvizsgálóknak Jerome Horowitznak és David Friehlingnek is. Az évtizedek óta tartó csalássorozatot elkövető befektetési üzletág vezető dolgozói szintén rendelkeztek saját számlával.

Címkék: