Csak ne panaszkodj: íme, 8 ország, ahol többet kell dolgozni, mint itthon

Pénzcentrum2019. augusztus 16. 16:31

Egy átlagos magyar munkahéten 39,6 órát kell dolgoznia a munkavállalóknak az OECD felmérése szerint. Ez nagyjából 8 órát jelent naponta, azonban a világ számos országában ennél jóval több az átlagos munkaidő: Kolumbiában a legtöbb a világon, 47,7 óra egy héten. Mutatjuk, melyik országokban kell többet dolgozniuk az embereknek, mint a magyaroknak. 

A 40 országot bevonó kutatásból kiderült, hogy nemzetközi szinten egy átlagos munkahéten 36,8 órát kellett dolgozniuk a munkavállalóknak. Ennél a magyar átlag, 2 órával és 48 perccel hosszabb! Azonban mielőtt irigykedni kezdenénk a hollandokra, akiknek 29 óra az átlaguk, jusson eszünkbe, hogy más országokban még nálunk is több időt töltenek a munkában - írja a Business Insider. 

Lengyelország

Egy hajszállal, de a lengyelek is előttünk vannak: 39,8 órát dolgoznak le átlagosan egy héten. A 15 és 64 év közötti foglalkoztatottak számában azonban az OECD átlag alatt maradnak: 66 százalékuk foglalkoztatott. 

Izrael

Bár nem Izraelben van a leghosszabb munkahét, de a dolgozók 15,4 százaléka tölt több mint 50 órát munkában egy héten, és mindössze 13,4 óra jut számukra pihenésre egy napra. Nem csoda hogy előzik a magyar dolgozókat: 40,6 órát töltenek egy héten a munkahelyükön.

Chile

A chileieknek van a harmadik legkevesebb szabadidejük az OECD rangsor szerint: 13,3 óra naponta, míg az OECD átlag 15 óra. A dolgozók pedig átlagosan 42,8 órát töltenek munkában egy héten.

Dél-Afrikai Köztársaság

A dél-afrikaiak 44 százalékának van - 15 és 64 éves kor között - állása, ezzel jóval az OECD átlag (68%) alatt maradnak. Azok közül, akiknek van munkájuk, 18 százalék dolgozik több mint 50 órát egy héten, ezzel viszont előzik a vizsgált 40 ország 11 százalékos átlagát.

Costa Rica

A dobogó negyedik helyét a costa rica-i dolgozók szerezték meg átlagosan 44,5 ledolgozott órával hetente.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mexikó

A mexikói dolgozók 28,7 százaléka tölt a munkahelyén 50 óránál is többet egy héten, és mindössze 12,4 óra szabadidő jut egy hétre. Egy mexikóinak átlagosan 45,1 órás a munkanapja.

Törökország

A török dolgozók 32 százaléka dolgozik 50 óránál is többet egy héten, ezzel első helyen állnak a vizsgált országok közül az arányaiban leghosszabban dolgozókat tekintve, viszont a kolumbiaiaknál még mindig több a szabadidejük: 14,8 órát töltenek átlagosan a munkahelyen kívül. A munkahéten ledolgozott órák számának országos átlaga 47 óra.

Kolumbia

A 40 vizsgált ország közül Kolumbiában a legsúlyosabb a helyzet: nem csak a munkahét hosszabb, hanem a pihenőidejük is rövidebb, mint bármely más országban, átlagosan 12 óra egy nap, és 26,6 százaléka a dolgozóknak 50 óra felett teljesít egy héten. Az országos átlag 47,7 óra heti szinten.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, munka, munkavállaló, munkaóra,