Nagyon ráfázhatnak a titokban fusizó magyarok: ebbe bukhatnak bele, sokan nem gondolnak rá

Pénzcentrum2024. március 30. 20:58

A távmunka, teljes home office elterjedése lehetőséget nyújt arra, hogy valaki - akár titokban - egyszerre több munkahelyen is dolgozzon. Ez rövid távon előnyös lehet, hiszen több pénzre lehet szert tenni, azonban a megosztott figyelem nem szolgálja a karrierépítést, felemésztheti a szabadidőt  - tudósított a Business Insider. Érdemes jól meggondolni, megéri-e titokban, vagy nyíltan másodállást vállalni, kihasználva a távmunka előnyeit. Nehogy később nagyot koppanjunk emiatt.

Robert, a floridai, X generációs munkavállaló tavaly mintegy 335 000 dollárt - 122 millió forintot - keresett összesen három munkahelyén. A férfi elismerte a lapnak, hogy bár ez segített adósságai törlesztésében és drága nyaralások finanszírozásában, komoly kompromisszumokkal járt karrierépítés és szabadidő tekintetében.

A Business Insider beszámolója szerint vannak egyes amerikaiak, akik évi akár 500 000 dollárt - 182,5 millió forintot - is kereshetnek több távmunka párhuzamos ellátásával. Ezek az extra bevételek lehetőséget nyújtanak számukra jelzáloghitelek törlesztésére, korai nyugdíjazás tervezésére és luxusnyaralások megszervezésére. Azonban ezek a túlfoglalkoztatott személyek általában az előrelépés nehézségével szembesülnek a karrierjükben.

A lap négy jelenlegi és egy egykori túlfoglalkoztatott munkavállalót kérdezett arról, hogy hogyan befolyásolta a karrierjüket a több munkahelyen való munka. Elmondták, hogy bár a pénzügyi előnyök vonzóak voltak számukra, a karrierjükben való előrelépés hiányát nehezen viselik. William, egy texasi IT-dolgozó titokban több távmunkát végezve 2022-ben több mint 500 000 dollárt keresett. Végül úgy döntött, hogy felmond mindkét vállalati állásában nyolc hónappal azután, hogy leszerződöt. A napi 14 órás munkaidő és a pihenés hiánya miatt döntött inkább úgy, hogy saját tanácsadó vállalkozására koncentrál.

John, egy kaliforniai informatikus arról számolt be, hogy az egyik munkahelyén elsajátított készségek segítettek neki jobban teljesíteni a másikon. Úgy érezte, ezáltal értékesebb munkavállalóvá vált és elősegítheti karrierje előrehaladását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Justin, az ötvenes éveiben járó informatikus mérnök három távmunka párhuzamos ellátása révén több mint 300 000 dollárt - 110 millió forintot - keresett 2022-ben. Mivel már jelentős karrierelőrelépést ért el korábban, nem aggódott további előmenetele miatt.

A cikk szerint tehát túlfoglalkoztatottság tehát magasabb jövedelmet biztosíthat ugyan, de kompromisszumokkal járhat a karrierfejlődés és a munkahelyi biztonság terén. Ráadásul az egyre erősödő verseny, illetve a hibrid munkavégzés terjedése miatt ez hosszú távon fenntarthatatlan stratégia lehet.

Címkék:
hrcentrum, karrier, fizetés, bér, munkahely, távmunka, munka, munkavállaló, kereset, állás, keresetek, másodállás,