Komoly leépítés jöhet a legendás magyar gyárban? Kemény megszorításokat hirdetett a tulajdonos

Pénzcentrum2024. március 19. 11:40

Az Unilever bejelentette, hogy a Ben & Jerry's és más fagylaltmárkáit önálló üzletággá kívánja szervezni, az intézkedés 7500 munkahelyet érint, részeként annak a törekvésnek, amely célja a vállalat működésének hatékonyabbá tétele és költségmegtakarítás elérése - számolt be a The Wall Street Journal. A vállalat Magyarországon 1300 embert foglalkoztaz a veszprémi és a nyírbátori üzemében, nem tudni, hogy a hazai jégkrémgyárat érintik-e a leépítések.

Az Unilever bejelentette, hogy a Ben & Jerry's és további fagylaltmárkáit egy önálló üzletágba kívánja szervezni. Ez a döntés a vállalat működésének hatékonyabbá tételére irányuló törekvések részét képezi, amelyek globálisan mintegy 7500 állást érinthetnek. A cég tájékoztatása szerint ez a lépés hozzájárulhat ahhoz, hogy az Unilever egyszerűbb és fókuszáltabb struktúrával rendelkezzen. A vállalat egy termelékenységi program keretében közel 800 millió eurós megtakarítást tervez elérni a következő három évben.

Hein Schumacher, az Unilever újonnan kinevezett vezérigazgatója szerint ez az intézkedés kulcsfontosságú az egyszerűsítés és a növekedés előmozdítása szempontjából egy olyan cégnél, amely az utóbbi időszakban nem teljesített optimálisan.

A fagylaltüzletág jelentős bevételi forrás az Unilever számára, tavaly 8,6 milliárd dollár bevételt generálva. A vállalat öt olyan fagylaltmárkát birtokol, amelyek a világ tíz legnagyobb forgalmú márkái között szerepelnek, mint például a Magnum és a Wall's. A céghangsúlyozta, hogy a jégkrém üzletág eltérő jellemzőkkel rendelkezik más divíziókhoz képest, így különféle ellátási láncokkal és értékesítési csatornákkal. A cég szerint ez indokolja a szétválást, amelynek véglegesítése 2025 végére várható. A tervezett változtatásoknak köszönhetően világszerte körülbelül 7500 irodai pozíció szűnhet meg. Az Unilever jelenleg mintegy 128 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A vállalat Magyarországon 1300 embert foglalkoztat, a veszprémi Algida-gyárban többek között a Magnum jégkrémek készülnek, a nyírbátori háztartás-vegyipari gyárban folyékony mosó- és tisztítószereket, fertőtlenítőket és öblítőket gyártanak. A leépítések kapcsán a hvg.hu megkereste a hazai leányvállalatot is, akik azt közölték, hogy a jégkrémrészleg leválasztásával kapcsolatban „a maga idejében” szolgálnak majd információkkal.

Címkék:
hrcentrum, gyár, leépítés, vállalat, gyártás, létszámcsökkentés, unilever magyarország,