Ázsiai vendégmunkások lepik el a magyar munkahelyeket: drágábbak, de sokkal többet dolgoznak

Pénzcentrum2024. március 4. 09:53

Magyarországon növekszik a vendégmunkások foglalkoztatása, főleg harmadik országokból - írja a Telex. Ennek oka részben a szomszédos országokból érkező munkaerő csökkenése és az ázsiai országokból érkező munkavállalók iránti növekvő kereslet. Annak ellenére igaz ez a tendncia, hogy a vendégmunkások magasabb költségeket jelentenek, azonban a termelékenységük általában magasabb, mivel fiatalabbak és jobb egészségügyi állapotban vannak.  

Magyarországon a vendégmunkások foglalkoztatása jelentősen megnőtt az elmúlt években, különösen a harmadik országokból érkezők esetében. A jelenség mögött több tényező is áll, például a környező országokból érkező munkaerőcsökkenés és az ázsiai országokból érkező vendégmunkások iránti növekvő kereslet. 

A meglévő adatok alapján elmondható, hogy vendégmunkások általában nagyobb költséget jelentenek - megközelítőleg 10%-kal - a foglalkoztatóknak, de termelékenységükről is elmondható, hogy nagyjából 30%-kal magasabb, mint a hazai munkaerőé.

Ez részben annak tudható be, hogy a vendégmunkások általában fiatalabbak és jobb egészségben vannak, valamint nincs családjuk vagy barátaik az országban, így teljesen a munkájukra tudnak összpontosítani.

Azonban az ilyen jellegű foglalkoztatás kétségeket vet fel a magyar munkavállalók megítélése és helyzete kapcsán, különösen a nagyipari szektorban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos kérdés azonaban, hogy miért van szükség külföldről származó munkaerőre, ha van elég magyar munkaerő is. A szakértők szerint ez részben a készségek hiányával és a mobilitási nehézségekkel magyarázható. Az államnak lépéseket kellene tennie a magyar munkaerő készségeinek fejlesztésére és a mobilitás javítására, de jelenleg ezek a programok nem eléggé hatékonyak vagy elérhetőek.

Fotos látni, hogy a magyar és külföldi munkavállalók közötti szolidaritás rendkívül fontos, és a szakszervezeteknek szerepe van abban, hogy mindkét csoport érdekeit képviseljék és támogassák.

Címkék:
hrcentrum, munkaerő, magyar, munkavállalók, ázsiai, bérmunka, gyárak, vendégmunkások,