Újabb szektorba kaphatnak zöld utat a vendégmunkások: ebből mi sülhet ki?

Pénzcentrum2024. január 29. 09:00

Egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a digitális cégeket segítené az újabb könnyítés, de a szakértők szerint csak az olcsó munkaerő jönne még nagyobb számban a harmadik világbeli országokból.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott jogszabálytervezet alapján komoly könnyítéseket kapnának azok az informatikai cégek, ahol a dolgozók legalább 60 százalékban Európán kívüli országokból jönnek - írja a 24.hu. A tervezetben az is szerepel, hogy az érintett digitális cégek mentesülnének a közterhek és a helyi iparűzési adó fizetése alól. 

A tervezetet még karácsony előtt tették nyilvánossá, mert a kabinetiroda társadalmi egyeztetést szeretne, és a kormány még nem tárgyalt a javaslatról. Hogy pontosan mikor kerülhet tárgyalásra, az egyelőre nem világos.

A lap szerint a szakértők attól tartanak, hogy a jogszabálytervezet megint csak az olcsó munkaerő beáramlását segítené, és sokkal kevésbé segítene az informatikai szakemberek hiányán. Ez szerintük abból is látszik, hogy a tervezetben megjelölt TEÁOR-számok egy része nem igényel informatikai tudást, hanem a gyártási, összeszerelési folyamathoz van inkább köze.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címkék:
hrcentrum, digitális, kormány, olcsó, munkaerő, informatika, cégek, szakértők, törvénytervezet,