Mindent vagy semmit: a katonák százezreket, a rendőrök semmit sem kaptak év végén

Pénzcentrum2024. január 8. 17:01

Amíg a katonák akár 750 ezer forintos teljesítményjuttatást is kaphattak decemberben, addig a rendőröknek semmi sem jutott. Utóbbiaknál az alacsony fizetések viszont komoly problémákat okoznak, egyre kevesebben választják ugyanis a rendőri pályát.

Kategóriától függően 400 ezer vagy 750 ezer forintos teljesítményjuttatást kaptak tavaly év végén a katonák és a honvédelmi alkalmazottak – derült ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) közérdekű adatigénylésre adott válaszából. Tájékoztatásuk szerint az aktív katonaállomány és a honvédelmi alkalmazotti állomány kapott extra juttatást: az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű hazai rendezésű nemzetközi gyakorlaton részt vevő állomány bruttó 750 ezer forintot, az állomány többi része pedig bruttó 400 ezer forintot kapott teljesítményjuttatásként.

A pénzt a minisztérium saját költségvetéséből teremtette elő, pluszforrást a folyósítás nem igényelt. Az rtl.hu azon kérdésére, hogy ez összesen mekkora kiadást jelentett, és hány embert érintett, a minisztérium nem válaszolt.

Elfogadhatatlan, hogy miközben a katonáknak százezrek jutottak, a rendvédelmi dolgozók nem kaptak semmilyen plusz juttatást az év végén

– mondta a portálnak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A rendvédelmi dolgozók januártól ugyan átlagosan bruttó 79 500 forintos (nagyjából nettó 50 ezer forintos) béremelést, pontosabban pótlékemelést kapnak, ez azonban a szakszervezeti vezető szerint nem kárpótolja őket, ezt ugyanis nagyrészt már el is vitte az infláció. "Az év elejétől a katonáknak is jár átlagosan 11 százalékos fizetésemelés" – jegyezte meg. Hozzátette, a rendőrségnél csak a hivatásos állományra vonatkozik a fizetésemelés, a RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban lévőkre, valamint a munkavállalóként dolgozókra nem terjed ki a 2022-ben indult bérrendezési program. Ezt a Belügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszában megerősítette.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alacsony fizetések ugyanakkor komoly problémát okoznak a rendőrségi állomány létszámában, egyre kevesebben lesznek rendőrök. Konkrétabban: tavaly már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba.

A rendőrök, a tűzoltók, valamint a katonák bérezése egyébként már az illetményalapnál eltér, előbbieknél ez 38 650 forint, míg a honvédeknél 44 600 forint. Ez azért fontos, mert nemcsak a fizetéseket, hanem gyakran az egyéb pluszjuttatásokat is ennek alapján határozzák meg. A szakszervezetek éppen ezért már hosszú ideje küzdenek azért, hogy azonos szinten állapítsák meg az illetményalapot, amely ráadásul a rendőrök esetében hosszú ideje változatlan.

Címkék:
hrcentrum, rendvédelem, belügyminisztérium, állomány, teljesítmény, bérezés, katonák, rendőrök,