Indulhat az ázsiai vendégmunkások áradata Magyarországra: ez már tényleg elkerülhetetlen?

Portfolio2024. január 3. 11:28

Évi akár 30-40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet külföldi munkaerővel - írja a Portfolio. A megkérdezett munkavállalói és munkaadói szervezetek abban mind egyetértettek, hogy a következő években elkerülhetetlen a külföldi munkaerő egyre intenzívebb alkalmazása, mert folyamatosan csökken a hazai munkaképes lakosság.

Maier Dávid, az ázsiai munkavállalók közvetítésével foglalkozó Terendo ügyvezetője szerint a magyar munkavállalók magyarországi közvetítésével egy idő után leálltak, mert rendkívül nehéz idehaza munkaerőt találni a tartósan munkanélküliek között. „200-300 emberből egy általános közvetítés során szakképesítés nélküli munkára jó, ha 2-3 ember beválik. Márpedig egy olyan feldolgozóipari cégnél, amelynek két hónapon belül 50 új munkavállalóra lenne szüksége, ez nem egy tervezhető, járható út az óriási fluktuáció miatt. Főleg Északkelet- és Kelet-Magyarországon vándorol a munkaerő egy része, és sokan pár napot dolgoznak csak, aztán tovább állnak, vagy egy ideig nem dolgoznak” – magyarázta a szakértő.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint az említett tendencia már évek óta tart, és ehhez jön hozzá még az elvándorlás is. „A pár százezer fős munkaerő-tartalék nagyon nehezen integrálható a munkaerőpiacra, komoly kormányzati programmal, nagy költséggel hosszú idő alatt lehetne felzárkóztatni őket. A munkaerőpiaci helyzet szorosan összefügg a bérhelyzettel és az oktatás színvonalával. Az elvándorlás csak bérfelzárkóztatással állítható meg - mutatott rá a szakértő, aki szerint minőségi oktatás és szakképzés nélkül az elvben munkába állítható fiatalok sem fognak a munkaerőpiac igényeinek megfelelő tudásra szert tenni. „

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szintén úgy látja, hogy az évi 30-40 ezer munkavállaló kiesésének pótlására nincs elegendő munkaerő-tartalék a hazai piacon. A szakértő szerint a magánszférában megfigyelhető, hogy sok cég inkább az automatizáció, illetve a robotizáció révén kívánja növelni hatékonyságát. „Gond az is egyébként a munkaerőpiacon, hogy a fiatalokat nem érdekli a fizikai munka. Emiatt nehéz helyzetben vannak a feldolgozóipari cégek és az építkezések is. Sőt, hiába ígér a honvédség bruttó 737 ezer forintos kezdő fizetést a fiataloknak, bár sokan jelentkeznek, alig 1-2 százalékuk marad ott, mert nincsenek hozzászokva a hierarchikus munkavégzéshez" - mondta el.

A teljes cikk a munkaerőpiac alakulásáról, vendégmunkások beáramlásáról a Portfolio oldalán olvasható.

Címkék:
hrcentrum, munka, munkaerő, munkaerőpiac, külföldi, munkaerőhiány, ázsiai, szakértő, munkaerő-vándorlás, munkaerő kölcsönzés, munkanélküliek, vendégmunkások,