Mi a releváns jelentése? Mi a releváns és a nem releváns szó jelentése a köznyelvben?

Pénzcentrum2023. október 7. 18:03

Gyakran hallani, legyen szó akár egy munkahelyi, akár egy laza baráti beszélgetésről, hogy valami „releváns”, „nem releváns”, vagy éppen „irreleváns”, azonban bizonyos esetekben hajlamosak vagyunk gondolkodóba esni: mégis hogyan kell értelmezni a kifejezést, mi a releváns jelentése az adott szövegkörnyezetben? Járjunk utána, mi a releváns szó jelentése, avagy mi a releváns irreleváns jelentése!

Cikkünkben összegezzük, mi a releváns jelentése és mi a nem releváns jelentése, avagy mi az irreleváns jelentése a hétköznapi beszédben. Amellett, hogy eláruljuk, mit értünk a releváns szó használata esetén, azt is megtudhatod, hogy mi a nem releváns jelentése, mi a releváns irreleváns jelentése, ha a tagadó formát is meg akarjuk vizsgálni. Nézzük, mi az a relevancia, mikor mondjuk valamire azt, hogy releváns!

Mi a releváns jelentése?

A „releváns” kifejezés a latin „relevancia” szóra gyökereztethető vissza, ami fontosságot, jelentőséget, jelentékenységet jelent. Amikor egy adott dolog relevanciáját vizsgáljuk, arra vagyunk kíváncsiak, hogy az „mennyire releváns” az adott kontextushoz, szövegkörnyezethez, témához viszonyítva. A releváns szó jelentése a köznyelvben arra vonatkozik tehát, hogy az adott dolog a tárgyhoz tartozik-e, avagy témába vágó, idevágó dologról van-e szó.

A releváns szó jelentése vonatkozhat még lényeges, nyomós, fontos dolgokra – szintén az adott témához viszonyítva. Amikor valaki „relevál”, akkor a beszélgetés közben kiemel, kihangsúlyoz valamit. A releváns jelentése mellett szintén fontos, hogy megismerjük azt is, hogy mit jelent a nem releváns kifejezés, mi a releváns irreleváns jelentése. Így, hogy tudjuk, mi a releváns jelentése, nézzük meg azt is, hogy mi a nem releváns szó jelentése!

Mi a nem releváns jelentése?

A nem releváns szó jelentése, avagy az irreleváns jelentése a nem a tárgyhoz tartozó, nem idevágó dolgokra vonatkozik – gyakorlatilag a „releváns” tagadóformája. A nem releváns kifejezés használható továbbá jelentéktelen, lényegtelen, a téma szempontjából használhatatlan információra, a szempontunkból felesleges tényre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy példával élve a releváns irreleváns jelentése kapcsán:

Egy állásinterjún a leendő munkáltatónk a releváns munkatapasztalatainkra kíváncsi (hol dolgoztunk korábban, milyen szakmai fejlődésen mentünk keresztül, esetleg milyen végzettségünk van), nem pedig arra, hogy mivel töltjük szívesen a szabadidőnket (utóbbi a tárgy szempontjából irreleváns, avagy nem releváns „töltelék” információ), mert nem az alapján fognak minket kiválasztani.

Címkék:
hrcentrum, jelentés, kommunikáció, beszélgetés,