120 ezer állást kéne betölteni: jönne is a külföldi munkaerő, de gyanakvás fogadja őket

Pénzcentrum2023. október 7. 20:03

Megnehezíti a magyar cégek helyzetét, hogy Magyarországon gyanakvással tekintenek a külföldi, főleg ázsiai vendégmunkásokra – erről munkaerőpiaci szakértő beszélt az RTL Híradónak. 120 ezer álláshelyet kellene mielőbb betölteni.

Idén tavasszal azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök: Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz ötszázezer új munkaerőre. A kormány szerint ugyan a félmillió új munkavállaló egy részét a határon belül, másik részét a határon túl élő magyarok adhatják, az utóbbi években egyre nő a Magyarországon dolgozó külföldiek száma. A fülöp-szigeteki TV Patrol riportjában is arról beszélnek, hogy Magyarországra toboroznak munkásokat havi nettó 200 ezer forintos fizetésért. A parlament nyáron fogadta el az úgynevezett „vendégmunkás-törvényt” amely a külföldiek munkavállalását szabályozta. Ezt csütörtökön váratlanul visszavonták, még mielőtt hatályba lépett volna.

Nógrádi József munkaerőpiaci szakértő azt mondja: legalább 120 ezer üres álláshelyet kellene betölteni, de a cégek már most is nehéz helyzetben vannak a közhangulat miatt:

Címkék:
hrcentrum, munkaerő, állás, munkaerőpiac, külföldi, munkaerőhiány, vendégmunkás, külföldiek,