Egyre durvább a sofőrhiány a Volánnál: lassan egyáltalán nem lesz, aki buszt vezessen?

Pénzcentrum2023. szeptember 26. 08:44

Ezerre tehető a Volánbusztól hiányzó sofőrök száma, és a jelenlegi állományt is csak legkevesebb 20 százalékos béremeléssel lehetne megtartani. A helyzet már annyira súlyos, hogy egyes vonalakon komoly fennakadással kell számolniuk az utasoknak.

Nagyjából ezer sofőr hiányzik a Volánbusznál, amit súlyosbít, hogy a bezárt vasútvonalak helyett is buszoknak kell közlekedniük. Mintegy 20-25 százalékos béremelésre lenne szükség a buszvezetők megtartásához - nyilatkozta RTL Híradónak Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke. 

Mindeközben Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a budakeszi agglomerációs vonalon a reggeli csúcsforgalomban szükséges 35 buszból csak 21 közlekedett. A Volánbusz szerint a kimaradások oka az volt, hogy hét sofőr megbetegedett, de átszervezéssel pótolni tudták a kiesett kapacitásokat. A napközbeni 5-30 perces késéseket a cég szerint a forgalmi torlódások okozták, ezt azonban Vitézy Dávid cáfolta.

Frissítés! (2023.09.28.) - Megszólalt a Volán

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, a kommentárt változtatás nélkül közöljük:

"Az autóbusz-vezetők esetében – ahogyan a teljes logisztika-szállítás ágazatban – létszámhiány tapasztalható, de ennek mértéke területenként jelentősen eltér. A Volánbusz Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád vármegyében keresi a legtöbb leendő kollégát. A vonatpótlások ellátására – az egyes területek foglalkoztatási helyzetét is figyelembe véve – az ország több vármegyéjéből irányítottunk át autóbusz-vezetőket. A közszolgáltatás folyamatos ellátását minden területen a jogszabályoknak és a kollektív szerződésnek megfelelő keretek között biztosítjuk. Minden jelenlegi nyitott pozíciónk vármegyei bontásban elérhető karrieroldalunkon.

Társaságunk nagy hangsúlyt fektet a munkaerő megtartására, ezt szolgálják a nálunk elérhető, széles körű, alapbéren felüli juttatások is. Ilyen egyebek mellett az alanyi jogú SZÉP-kártya-juttatás (2023-ban nettó 120.000 Ft került kifizetésre), a lojalitás juttatás (2023-ban a bérmegállapodásban rögzítettek szerint bruttó 350.000 Ft), az üzemanyag-megtakarítás térítése és a vállalati elismerési rendszerünk. Kiemelkedő juttatásunk, hogy munkavállalóink és családtagjaik díjmentesen utazhatnak a Volánbusz járatain, továbbá munkatársaink ingyenesen utazhatnak a MÁV-START és a GYSEV járatain is. Ezeken felül társaságunk – alapítványán keresztül – az egyedi élethelyzetekben is igyekszik támogatni munkavállalóit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Volánbusz idén júniusban – a januári bérfejlesztésen felül – további bérintézkedéseket hajtott végre a kiemelt területeken (a kollektív szerződés módosításának köszönhetően), ennek keretében 2023. június 1-jével jelentősen megemelte az éjszakai pótlékot is. Folyamatos az utánpótlásképzés, ezt a célt szolgálják azok a – jelenleg is zajló – tanfolyamok is, melyek a D kategóriás autóbusz-vezetői jogosítvány megszerzését teszik lehetővé a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára. A B kategóriás oktatáson felül C kategóriával rendelkezők számára is indítunk tanfolyamot."

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba

Címkék:
közlekedés, sofőr, volán, buszsofőr, sofőrkrízis, volánbusz, vitézy dávid, volán társaságok,