Azonnali béremelés kell, már szó szerint szenvednek a magyar dolgozók a pénztelenség miatt

Pénzcentrum2023. szeptember 19. 13:15

A béremelés korábban a megtartásról, a motivációról szól, mára azonban szociális kérdés lett. A munkáltatók érzik, hogy tenniük kell valamit, mert kiürült dolgozóik pénztárcája, ami komoly, akár a munkavégzést is veszélyeztető kihívásokat okozhat.

A béremelés mozgatórugója máskor általában az, hogy a cégek megtartsák, motiválják a munkaerőt, és jobbára költségként tekintenek a bérre. A csak lassan mérséklődő infláció és a bérek vásárlóértékének csökkenése viszont most olyan helyzetbe hozta a munkavállalók jelentős részét, hogy a bértárgyalás nem arról szól, a munkáltatók hogyan őrizzék meg, illetve javítsák a versenyképességüket a bérezés terén, hanem inkább szociális kérdés.

„A Vasas Szakszervezeti Szövetség területén számos idei bérmegállapodásunkat úgy zártuk le, hogy július táján megnézzük, mennyire voltak elégségesek a korábbi bérfejlesztések. Ennek megfelelően folyamatosan tárgyalunk évközi kompenzációkról” – mondta a 24.hu megkeresésére a szakszervezet alelnöke. László Zoltán hozzátette, van ahol már le is zárták a tárgyalásokat, és sikerült kiegészítő bérfejlesztésről megállapodni. Hozzátette,

mindenképpen kell valamit lépni még ebben az évben, mert katasztrofális helyzetben van rengeteg dolgozó ember.

Ha nincs a dolgozó embereknél pénz, ha nem tudnak költeni, akkor rövid úton bajban lesz a kiskereskedelem, a helyi ipar, a szolgáltatások, a kkv-k működése. Ha nincsenek rendben a bérek, akkor a gazdaság szinte minden szegmense szenved.

Címkék:
béremelés, bérek, dolgozók, magyar, dolgozó, pénztelenség,