Ezt minden munkavállalónak tudnia kell: fontos feladatáról mondana le az állam

Pénzcentrum2023. augusztus 8. 09:15

A munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot bocsátott társadalmi egyeztetésre a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A javaslat elfogadása esetén várhatóan a szakszervezeti tagok maguk kell eljuttassák a tagdíjat a szervezeteikhez.  

A Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda társadalmi egyeztetésre bocsátott egy javaslatot, amely többek között módosítaná a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt – írja a 444.hu. Az eddigi szabályozás értelmében a szakszervezeti tagdíjat a munkavállaló írásbeli kérésére a munkáltatója levonta a béréből és az előbbi által megjelölt szakszervezet vagy más érdekképviselet részére átutalta azt.

A benyújtott javaslat mindezt úgy módosítaná, hogy törvényileg ettől eltérő kivételeket is meghatározhatna az állam, valamint önmagát gyakorlatilag mentesítené a tagdíjutalási kötelezettség alól. A javaslatban azt is felsorolták, hogy mely szakszervezeteknek nem utalnának tagdíjat munkavállalói kérésre sem:

  • a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek;
  • a kormánytisztviselők szervezeteinek;
  • a köztisztviselők szervezeteinek;
  • a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;
  • az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;
  • a köznevelésben foglalkoztatottak.

A javaslat véleményezése augusztus 15-ig lehetséges. Ha a javaslatot ebben a formában elfogadják, akkor várhatóan a szakszervezeti tagok maguk kell eljuttassák a tagdíjat a szervezeteikhez.

Címkék:
szakszervezet, közalkalmazott, rogán, köztisztviselő, munkavállalók, köznevelés, honvédelem, miniszterelnöki kabinetiroda,