Már 2024-ben bevezethetik az európai minimálbért Magyarországon: ennyi járna a dolgozóknak

Pénzcentrum2023. június 24. 18:01

Már tartanak az intenzív tárgyalások az európai minimálbér magyarországi bevezetéséről, a kormány pedig azt szeretné, ha a részletekről már az idén megállapodnának, így a 2024-es minimálbér összege már az EU kritériumai szerint lenne meghatározva - írja a napi.hu.

A portál információi szerint az Európai Unió kötelező irányelvének átültetéséről és az abban szereplő ajánlásokról már tartanak a tárgyalások a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány között. A Napi.hu értesülése szerint az uniós minimálbér-irányelv gyakorlati megvalósítása nem könnyű feladat, mivel nem csak a kötelező legkisebb bér összegét érinti, hanem például a szociális párbeszédet, a szakszervezetek megerősítését, az érdekképviseletek bevonását a munkavállalókat érintő döntéshozatalba, valamint a munkahelyeken kötött kollektív szerződések számának jelentős növelését is.

Ami a minimálbér konkrét összegét illeti, arról csak javaslatokat fogalmaz meg az uniós szabályozás, mivel a bérpolitika szigorúan tagállami hatáskör. A portál úgy tudja, hogy a teljes hazai minimálbér-rendszert felülvizsgálják a szociális partnerek, és több elképzelést is megvizsgálnak. Az egyik ilyen lehetőség, hogy az Európai Unióban egyedülálló kettős magyar minimálbér-rendszer megszűnne, és a legtöbb nemzeti minimálbérrel rendelkező tagállamhoz hasonlóan egyetlen összeg lenne a kötelező legkisebb bér. Ezzel javulhatna az alacsony jövedelmű háztartások helyzete - teszik hozzá.

Címkék:
minimálbér, minimálbér-emelés, európai unió, bérminimum, garantált bérminimum, szakszervezetek, minimálbér emelés,