Brutál napidíjért dolgoznak az idénymunkások 2023-ban: óriásit kaszál, aki most belevág?

Agrárszektor.hu2023. június 22. 09:02

Hatalmas a munkaerőhiány a hazai kertészeti ágazatban, ami akkora gondot okoz majdnem, mint az időjárási káresemények. Azonban a szakértők szerint ez nem fog javulni a következő évtizedekben sem.

Óriási munkaerőhiánnyal küzdenek a kertészetek, gyümölcsösök, ültetvények. A probléma olyan szinten elhatalmasodott idénre, hogy a cégek már szinte bármit megadnának, csak találjanak embert a munkára.

Odáig jutottunk, hogy már azt sem nagyon zavarjuk el, aki nem végzi rendesen a munkáját, még megfedni sem nagyon merjük, nehogy odébb álljon – panaszolta el az Agrárszektornak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsa.

A szervezet hozzátette, hogy az északkeleti országrészben jellemzően 10-12 ezer forint körül alakulnak az órabérek. Ez havi 22 munkanappal számolva 220-250 ezer forint nettó keresetet jelent. Azonban az ország középső és nyugati részén napi 12-15 ezer forint alatt már senki sem áll be dolgozni, de olyan híreket is hallani, hogy a napi bérek mára már jócskán meghaladják a 15 ezer forintot.

Címkék:
forint, idénymunka, forintosítás, munkaerőhiány, munkás, idénymunkás, hazai, szervezet,