Meddig mehet ez még? Akkora a munkaerőhiány ebben a szakmában, hogy már életek múlhatnak rajta

Népszava2023. június 9. 09:16

Kozma Judit a Szociális Szakmai Szövetség ügyvivője a Népszavának elmondta, hogy országos szinten probléma a fogyatékosokat ellátó szociális intézményekben a munkaerőhiány. Sok helyen már elfogyott a dolgozók teljes évi túlórakerete és van, ahol 50 ápolt jut 2 ápolóra. Egyes intézményekben már a nem ápoló személyzet is besegít az ápolási feladatokba, mert különben nem végeznének. Sok bentlakó így is kapacitás híján ágyban fekvésre van ítélve, mert nincs aki foglalkoztatni tudná.  

A betegeknek pedig egyéni foglalkozásokra, fejlesztésekre lenne szükségük ahhoz, hogy ne váljanak teljesen magatehetetlenné, de erre már egyáltalán nincs ember és pénz. Mivel fizikailag és szellemileg sincsenek lekötve a betegek, többen agresszívek lettek - mondta el a lapnak a szakértő.

A témára a Belügyminisztérium nem reagált, bár a kérdés aktuális, hiszen fogyatékos gyermeküket otthon ápoló szülők nemrég pert vesztettek a Kúrián a BM-mel szemben. A pereskedés még 2017-ben kezdődött, tavaly jogerősen nyert is a pert indító 6 szülő, azonban a BM fellebbezett. A legfelsőbb bíróság végül úgy döntött, az államtól nem kényszeríthető segítségnyújtásra még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el. Tehát bár valóban járna a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, és hiába nincs sem a fővárosban, sem az országban férőhely, ennek létrehozását nem lehet kikényszeríteni az államtól polgári per útján.

Schilling Magdolna, az egyik szülő a lapnak úgy fogalmazott: 2017 óta pereskednek, elfáradtak, de nem adják fel. Mennek tovább az Alkotmánybíróságra, és, ha ott sem pozitív ítélet születik, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, a hat szülő ügyének képviselője emlékeztetett: az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek lennének megfelelő támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz kapnak segítséget.

Címkék:
egészség, fogyatékos, egészségügy, állam, fogyatékkal élő, szülő, férőhely, szociális dolgozók, szociális ellátás, belügyminisztérium, felnőtt, állami, szülők, szociális otthon, szociális ellátórendszer,