Másodállásra kényszerülnek a magyar dolgozók: rengeteget kell melózni a tisztes megélhetésért

Pénzcentrum2023. május 1. 20:49

A magyar munkavállalók több mint harmadát másodállásra kényszeríti a magas infláció egy kutatás szerint. Magyarországon kilencedik hónapja csökken a fizetések vásárlóértéke. A KSH adatai szerint februárban már majdnem 8 százalékkal ért kevesebbet ért az átlagfizetés, mint egy évvel korábban.    

A magyar dolgozók 34 százalékát másodállásra kényszerítik a növekvő megélhetési költségek - hangzott el az RTL Híradóban.

A szakszervezeteknek mindig az a céljuk, hogy az emberek olyan bért kapjanak, amihez már nem kell plusz túlórákat, plusz műszakokat vállalni, hanem kijöjjenek az alapbérükből. De sajnos most az infláció nagyon megkavarta ezt a helyzetet

- mondta Bábel Balázs, a Vasas Szakszervezi Szövetség alelnöke. A Randstad munkaerő-toborzó cég felmérése szerint Ausztriában a munkavállalók 11, a cseheknél 26, a lengyeleknél pedig 31 százaléka szorul másodállásra, tehát ezen országok közül Magyarország áll a legrosszabbul. Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója szerint, a magyarok főleg a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban találnak maguknak plusz munkát - ilyenek például az idénymunkák.

A KSH adatai szerint februárban már majdnem 8 százalékkal kevesebbet ért az átlagfizetés a boltokban, mint egy évvel korábban, a reálkereset tavaly szeptember óta csökken Magyarországon.

Címkék:
hrcentrum, infláció, felmérés, dolgozók, munkavállalók, munkavállalás, megélhetés, másodállás,