Komoly változások élesednek a fizetések körül: ez minden munkavállalót érint Magyarországon

Portfolio2023. március 24. 14:01

Az EU döntése értelmében három éven belül végre kell hajtani azt az új irányelvet, amely a nemek közötti bérszakadék csökkentésére irányuló erőfeszítések részeként kötelezné a munkáltatókat arra, hogy az álláshirdetésekben közzétegyék a bértartományokat.  

Sok munkáltató jelenleg kerüli a meghirdetett állások bérének feltüntetését, és ehelyett olyan kifejezéseket használ, mint "a tapasztalattól függően" vagy "versenyképes fizetés". Az EU új, a bérek átláthatóságáról szóló irányelvének részeként a jövőben elvárnák, hogy az álláshirdetésekben közzétegyék a bértartományokat - írja a Portfolio a  Business Post alapján.

A bérek átláthatóságára vonatkozó új szabály azt jelenti, hogy a vállalatoknak a jövőben nemcsak az álláshirdetésekben, hanem saját alkalmazottaik esetében is közzé kell tenniük a munkakörök bértartományait. A pontos fizetést nem kell majd közzétenniük, mivel félő, hogy az üzleti szempontból érzékeny lehet.Az Európai Bizottság szerint a bérek átláthatósága egy újabb kulcsfontosságú lépés annak biztosításában, hogy a férfiak és nők egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak. Az európai nők

 

 

Címkék:
fizetés, béremelés, bérek, nők, állások,