Óriási tévhit dőlt meg a szupermilliárdosokról: nem intelligencia kérdése a mesés vagyon

Pénzcentrum2023. február 8. 09:47

A köztudatban az a kép él, hogy a világ legtehetősebb emberei egyben a legokosabbak is. Azonban az European Sociological Review friss tanulmánya szerint a kettő nem feltétlen függ össze ilyen szorosan. Sőt, könnyen lehet, hogy kisebb intelligenciaszinttel bírnak a leggazdagabbak, mint az alattuk lévők – írta meg a 24.hu.

Egy kutatás során 60 ezer, a svéd katonai adatbázisban fellelhető 35 és 45 év közötti férfiakat vizsgáltak meg azért, hogy összehasonlítsák a kognitív és a munkahelyi eredményeiket. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az intelligencia és a fizetés között bár erős kapcsolat áll fenn, de csak addig, amíg a bérezés el nem éri az évi 60 ezer eurót, azaz a 23,5 millió forintot.

Ezt követően ugyanis szinte teljesen elhanyagolhatóvá válik a kettő közötti összefüggés. Sőt, a legfelső 1 százalék valamivel rosszabb eredményt is ért el a kognitív képességeket vizsgáló teszten, mint a náluk kicsivel kevesebbet keresők. Ezalapján pedig bár tény, hogy a nagyobb intelligencia segíthet abban, hogy magasabb bérkategóriába kerüljünk, de az igazán sokat keresők esetében nagy esély van arra, hogy kevésbé okosak.

Címkék:
eredmény, forint, leggazdagabb, kutatás, eredmények, teljesítmény, elit, kognitív teszt,