Munkáltatói és munkavállalói járulékok 2023: mikor van a járulékok befizetési határideje 2023 évében?

Pénzcentrum2022. december 18. 18:02

A teljes munkáltatói bérköltség távol áll attól, amit a magyar dolgozók köznyelven csak „nettó bérként” emlegetnek, hiszen adók és járulékok sokaságát kell befizetni mind a dolgozónak, mind a munkáltatójának. Na de mik a munkavállalói járulékok 2023 évében és mik a munkáltatói járulékok 2023 során? Ne keverjük össze őket!

Cikkünkben eláruljuk, milyen járulékok terhelik a magyar dolgozókat és a munkáltatóikat 2023 évében, azaz mik a járulékok 2023 során, hány százalék levonásról beszélünk összességében. Mik a munkáltatót terhelő járulékok 2023 során és mikor van a járulékok befizetési határideje 2023 évében, hányszor kell a munkáltatónak járulékot fizetnie alkalmazottai után? Járjunk utána, mennyi járulékot fizetünk és melyek a 2023 járulékok, amelyek a dolgozókat egyformán terhelik!

Járulékok 2023

Magyarországon a munkavállalókat terhelő adók és járulékok egységesek, azaz nem jövedelmi szinthez kötött, progresszíven emelkedő terhekről, hanem egységes, százalékos alapon meghatározott járulékfizetési kötelezettségekről van szó, amelyek a minimálbérért dolgozóktól kezdve a milliós fizetésekig ugyanabban az arányban kerülnek megállapításra. Ahhoz, hogy megkapjuk a teljes munkáltatói bérköltséget (az az összeg, amennyibe az adókkal, járulékokkal együtt kiszámított, bruttó bér ténylegesen a munkáltatónak kerül), át kell tekintenünk a munkáltatót terhelő járulékok 2023 évi és a munkavállalói járulékok 2023 évi listáját!

Munkavállalói járulékok 2023

A munkavállalói járulékok olyan adók és egyéb járulékok összessége, amelyek a magyar dolgozókat terhelik, az ő bruttó bérükből kerül automatikusan levonásra a havi kifizetéskor. A munkavállalói járulékoknak nincs külön befizetési határideje, a levonás automatikusan megtörténik, így a kézhez kapott nettó bérből már nem kell visszautalni adó gyanánt semmit. A munkavállalói járulékok 2023 évében a következőképpen néznek ki:

  • SZJA, azaz személyi jövedelemadó: az adóalap 15%-a (az SZJA bevallásköteles jövedelem, a határidő „szokás szerint” május 20.)
  • Társadalombiztosítási járulék (vagy egyéni járulék): 18,5% (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék)

A 15%-os SZJA + a 18%-os TB-járulék összesen a bruttó bér 33,5%-át teszik ki, vagyis, amennyiben nem érvényesíthetők egyéni alapon meghatározott adó- és járulékfizetési kedvezmények, ennyit vonnak le a bérünkből, mire kézhez kapjuk azt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munkáltatói járulékok 2023

A dolgozók jelentős része azt hinné, hogy ezzel készen is vagyunk, ám a háttérben ott húzódnak a munkáltatói járulékok is, amelyek a bruttó bérünkön felül terhelik a munkáltatót, szintén százalékos arányban. A munkáltatót terhelő járulékok 2023 évében kisebb változásokon mentek keresztül (szochó törvénymódosítás), azonban az adó százalékban kifejezett értéke nem változott. 2022. január 1-től már nem kell fizetnie a munkáltatónak az 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, csak a szociális hozzájárulási adó marad:

  • Szochó, azaz szociális hozzájárulási adó: 13%-os munkáltatói járulék, amit a munkáltató fizet a dolgozó bruttó bére után. A szochó befizetése a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig kell, hogy megtörténjen.

Címkék:
fizetés, szja, adó, munkavállaló, járulék, munkáltató, bruttó, nettó,