Tömegesen mennek a magyarok Angliába dolgozni: bődületes, mennyi letelepedési kérelmet adtak be

Pénzcentrum2022. november 25. 14:34

A brit belügyminisztérium adatai szerint 2022. harmadik negyedévében csaknem 7 millió EU-állampolgár és más jogosult kért tartós letelepedési engedélyt Nagy-Britanniába. A magyarok által benyújtott kérvények száma az Index információi szerint meghaladta a 170 ezret szeptember végéig.

Nagy-Britannia két évvel ezelőtt, 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, azonban az uniós állampolgárok, akik 2020 végéig, a Brexit után kezdődött 11 hónapis átmeneti időszakban törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek a szigetországban továbbra is maradhatnak a megszerzett jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt kellett igényelniük.

A fenti kérvények leadási határideje tavaly június 30-án lejárt, azonban a brit kormány továbbra is folyamatosan biztatja a papírok leadására az arra jogosultakat, hiszen a hatóságok a határidő ellenére is befogadják és elbírálják a jogos letelepedési kérvényeket. A minisztérium csütörtökön ismertette az idei év harmadik negyedévének eredményeit, ami szerint a 27 tagállam, valamint az EGT és Svájc Angliában élő állampolgárai részéről szeptember 30-ig közel 7 millió letelepedési kérvény érkezett.

Az elbírált és jóváhagyott kérvények esetében körülbelül az esetek felében kapott a kérelmező végleges, azaz határidő nélküli, 40 százalékban pedig letelepedett státuszt. Utóbbit azok kapták, akik a benyújtás időpontjában még nem töltöttek el 5 évet a szigetországban életvitelszerűen.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címkék:
határidő, magyarország, szeptember, anglia, angliai magyarok, millió, magyarok, nagy-britannia, letelepedés,