Munkanélküli segély 2022: mutatjuk, mikor jár, mennyi a munkanélküli segély!

Pénzcentrum2022. október 29. 13:02

Évente magyarok ezreivel esik meg, hogy egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé válnak, és sajnos nem mindenkinek egyszerű a munkakeresés, főleg a jelenlegi válságos helyzetben. Tudd meg, mikor jár a munkanélküli segély egy állás nélkül maradt személynek, mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint és mik a munkanélküli segély 2022 évi feltételei, hogy a munkanélküli segély utalás teljesülhessen!

Cikkünkben eláruljuk, mi a munkanélküli segély és az álláskeresési járadék közi különbség - munkanélküli segély mikor jár, mennyi a munkanélküli segély összege, ki lehet-e kérni egyösszegben és mi a helyzet a nyugdíj előtti munkanélküli segély juttatásával? Amellett, hogy eláruljuk, mikor jár munkanélküli segély, azt is megtudhatod, kinek nem jár munkanélküli segély, milyen feltételeknek kell teljesülnie a munkanélküli segély igénylése kapcsán!

Mi a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély az álláskeresési járadék nevű juttatás hétköznapi megnevezése, a két kifejezés ugyanazt a juttatást takarja. A munkanélküli segély egy legfeljebb 90 napon keresztül folyósított juttatás, azoknak a munka nélkül maradt álláskeresőknek jár, akik éppen két munkahely között vannak és segítségre szorulnak a továbblépésben. A munkanélküli segély utalás teljesüléshez az álláskeresőnek meg kell felelnie az állam által kiszabott feltételeknek.

A munkanélküli segély alapfeltétele, hogy a kérelmezőnek a munkanélküli segély kérelem beadását megelőző 3 naptári évben legalább 12 hónapnyi, 8 órában bejelentett alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal kell rendelkeznie (lehetnek benne megszakítások, ám a 30 napnál hosszabb fizetés nélküli szabadság nem számítható járulékfizetési jogviszonynak). Jelenleg a munkanélküli segély rendszere nem áll átalakítás alatt, a 2021 évi munkanélküli segély szabályok vannak idén is érvényben, ám a szociális segély rendszerét jelentősen megváltoztatták az előző év során.

Mikor jár munkanélküli segély, mik a munkanélküli segély feltételei?

A munkanélküli segély feltételei megszabják, hogy mikor jár a munkanélküli segély az álláskeresőnek: első sorban regisztrált munkanélkülinek kell lenni hozzá, a státuszbesorolásról 8 napon belül születik meg a hivatalos döntés. A munkanélküli segély jellemzően akkor nem jár, ha valaki nem tudja felmutatni a szükséges járulékfizetési időszakot (pl. nem bejelentett munkahelyen, „feketén” dolgozik).

A munkanélküli segély további feltétele, hogy a munkanélküli segély kérelmezője nem folytathat kereső jogviszonyt a munkanélküli segély folyósítása alatt, munkaképesnek (egészségesnek) kell lennie és a jogosultsági kérelem aláírásával kell kijelentenie, hogy munkát akar vállalni. Fontos kiemelnünk, hogy a munkanélküli segély csak átmeneti megoldást nyújt két munkahely között – ha valójában nem akarunk munkát szerezni, nem működünk együtt a munkaügyi hivatallal (pl. nem veszünk rész képzéseken, nem fogadjuk el a felajánlott állásokat), akkor megvonhatják a segélyt is.

Nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES)

A „NYES”, azaz a nyugdíj előtti álláskeresési segély a munkanélküli segélyezés egy speciális fajtája, ami kifejezetten az idősödő munkavállalók megsegítését célozza, akik koruk miatt már egyre nehezebben találnak új munkáltatót. A NYES esetében azok az álláskeresők kapják a munkanélküli segélyt, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, illetve különféle életjáradékokban nem részesülnek. NYES esetén a hatályos minimálbér 40%-a jár.

Mi jár a munkanélküli segély után?

Az munkanélküli segély időtartama 90 nap, ha ez idő alatt nem találtunk új munkát, a munkanélküli segély juttatása megszűnik. A munkanélküli segély utáni lehetőségek közé tartozik, hogy amennyiben a családunk olyan nehéz anyagi helyzetbe sodródott, hogy veszélybe kerül a létfenntartásuk, igényelhetünk szociális segélyeket, például a települési támogatást vagy az aktívkorúak járadékát, illetve a munkanélküli segély után lehetünk közfoglalkoztatottak (közmunkások) is, amiért legalább a 2022 évi minimálbér 50%-a, azaz bruttó 100.000 Ft jár.

Munkanélküli segély kalkulátor: mennyi a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély számítása kapcsán érdemes kalkulátort használnunk, ugyanis a munkanélküli segély mértéke az előző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulék alapján kerül kiszámításra – minél többet fizettünk be, annál többet kapunk vissza. A munkanélküli segély kalkulátor az egy napra vetített, arányosított járadékösszegekkel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkanélküli segély összege a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő juttatás. A minimálbér 2022 évében bruttó 200.000 Ft/hó, a napi összeg pedig 6.667 Ft. A munkanélküli segély után 15% személyi jövedelemadót, illetve 10% nyugdíjjárulékot kell befizetni. A munkanélküli segély időtartama alatt (90 nap) jár az ingyenes állami egészségügyi ellátás, ám amint az időszak lejár, munkanélküliként fizetnünk kell a TB-járulékot, ami 2022-ben 8.250 Ft/hó.

Amennyiben a munkanélküli segély kérelmezője az elmúlt időszakban több munkahelyen dolgozott, úgy a rövidebb időszakot veszik a munkanélküli segély számítás alapjául, ha pedig az elmúlt 4 negyedévben egyáltalán nem dolgozott, ám a jogosultsági feltételek teljesülnek, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár munkanélküli segély gyanánt.

Munkanélküli segély utalás 2022: mikor jön a segély?

A munkanélküli segély utalása a jogosultsági időszakban kerül folyósításra, jellemzően a hónap első napjaiban. A pénz várhatóan a munkanélküli segély utalás időpontját követő napon kerül jóváírásra a bankszámlánkon. Nézzük, a munkanélküli segély mikor jár, mikor érkezik meg a bankszámlára!

  • Munkanélküli segély 2022 január: február 1. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 február: március 2. (szerda)
  • Munkanélküli segély 2022 március: április 4. (hétfő)
  • Munkanélküli segély 2022 április: május 3. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 május: június 4. (hétfő)
  • Munkanélküli segély 2022 június: július 4. (hétfő)
  • Munkanélküli segély 2022 július: augusztus 2. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 augusztus: augusztus 25. (szerda)
  • Munkanélküli segély 2022 szeptember: október 4. (kedd)
  • Munkanélküli segély 2022 október: november 3. (csütörtök)
  • Munkanélküli segély 2022 november: december 2. (péntek)
  • Munkanélküli segély 2022 december: 2023. január 3. (kedd)

A munkanélküli segély igénylése: mi kell hozzá?

A munkanélküli segély igénylés első lépéseként be kell jelentenünk magunkat az állami munkanélküli nyilvántartásba. Ehhez keressük meg az illetékes területi vagy megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályát, intézzük online, a munkanélküli segély kapcsolattartási nyilatkozat kitöltését követően, vagy indítsuk el a munkanélküli segély ügyét Ügyfélkapun keresztül (ha még nem regisztráltunk, tegyük meg!).

A munkanélküli segély igénylése során a következő dokumentumokat kell bemutatnunk:

  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
  • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
  • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló iratok (lehet különböző munkahelyekről is);
  • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
  • munkáltatói igazolás társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
  • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum, tartozásigazolás (tartozásmentesség);
  • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
  • NAV igazolás egyéni és társas vállalkozók részére a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Címkék:
munkanélküli, segély, kalkulátor, utalás, járulék, munkanélküliség, munkanélküli regisztráció,