Jöhet a végtelen túlóráztatás: melózhatnak látástól vakulásig a magyarok, hogy kijöjjenek a pénzükből?

Világgazdaság2022. október 13. 09:14

A magas infláció túlórázásra kényszerítheti a magyar munkavállalókat, amennyiben el akarják kerülni, hogy teljesen elértéktelenedjen a fizetésük - írja a VG. A 26 éve nem látott drágulás miatt érezhetően nő az elégedetlenség a hazai dolgozók körében, sőt, a sztrájkfenyegetés is egyre gyakoribb. Európa-szerte mozgolódnak a munkavállalók, a magas inflációra mindenki próbál valamilyen megoldást találni.

Az alacsonyabb kereseti kategóriákban biztosan lesz olyan hatása a magas inflációnak, hogy a munkavállalók többet akarnak túlórázni és ez a cégeknek is egy opció lesz a béremelésre. Ahol viszont csökkennek a megrendelések és a bevételek, ott erre nem lesz erre lehetőség – vázolta a lapnak Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a munka-magánélet egyensúly például a fiatalabb korosztályoknak fontosabb lett, így ők jellemzően kevéssé nyitottak a túlórázásra, ahogy például a családosok korábban sem vállaltak szívesen. Karácsony Zoltán kitért a 2018 decemberében elfogadott magyar túlóratörvényre, amelyről úgy vélekedett, hogy alapvetően óvatosan bánnak vele a munkaadók, ugyanis a kötelező túlóra növeli a fluktuációt, a maximális keret kihasználása pedig a maradók egészségére és munkahatékonyságára van rossz hatással. Szerinte a gyárakban betanított munkát végző harmadik országbeliek (ukrán, fülöp-szigeteki, indonéz, mongol) sok túlórát vállalnak.

Ugyanakkor a gazdasági nehézségek miatt a munkanélküliség ismét megjelenhet a következő hónapokban, ez pedig a munkavállalók alkupozícióját és esélyét a magasabb bérért folytatott harcban jelentősen csökkentheti. Karácsony Zoltán szerint aannak már példák leépítésekre, de egyelőre általánosságban nem jellemző, hogy tömeges elbocsátások kezdődtek volna. A munkaadók keresik a megoldásokat, hogyan lehet leépítés nélkül költséget csökkenteni, a létszámot újraépíteni ugyanis sokkal nehezebb és költségesebb.

Címkék:
hrcentrum, bér, munka, munkavállaló, drágulás, infláció, túlóra, kereset, munkavállalók, munkavállalás, munkaadók, túlóratörvény,