Érik a katasztrófa: komoly munkanélküliségi hullám érheti el Magyarországot

Pénzcentrum2022. szeptember 23. 09:31

Vihar előtti csend van a munkaerőpiacon. Egyelőre nem tudni, valóban megérkezik-e a vihar, s ha igen, mikor, és mekkora lesz. A vállalkozások óvatosak, tartalékolnak, miközben készítik a vészforgatókönyveket arra az esetre, ha tartósak maradnának a jelenlegi magas energiaárak, vagy ha az ellátási láncok a jelenleginél is jobban megborulnának.

Hatalmas a bizonytalanság a cégek körében: nem lehet előre látni, meddig húzódik a háború, hogyan alakul a világpolitika és az abból következő gazdasági helyzet. Nagyon nehéz most felmérni a várható következményeket – vélekedett a Népszavának Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

A kormány a hétvégén jelentette be, hogy mintegy 10 ezer, energiaigényes feldolgozóipari kis- és középvállalkozás esetében az október, november, december hónapokra eső áram- és gázszámlák növekményének felét kifizeti az állam. A vállalkozásoknak cserébe tartaniuk kell foglalkoztatotti létszámukat. Rolek Ferenc szerint ez jelentős segítség, de kérdés, az állam meddig tudja az átvállalást biztosítani.

Ha 2023 végéig sem rendeződik a helyzet, többek között komoly munkanélküliség is jöhet.

A vendéglátó- és szállodaszektornak továbbra is segítség nélkül kell szembenéznie a magas energiaszámlákkal, ott mindenképp a munkanélküliség növekedésével, étterem- és hotelbezárásokkal kell számolni. A turisztikai ágazatot nem csupán az energia kiugró drágulása, hanem az alapanyagárak gyors növekedése és a kereslet hirtelen visszaesése is sújtja. 

Címkék:
gáz, étterem, energia, szálloda, áram, vihar, turizmus, munkanélküli, infláció, munkanélküliség, segítség, bezárások,