Ez lesz a gond a nyugdíjas pedagógusok visszahívásával: sürgős bérrendezésre lesz szükség

HelloVidék2022. szeptember 19. 08:15

Talán még soha nem volt ilyen nehéz a tanévkezdés, mint az idei. A pedagógushiány olyan méreteket ölt, hogy már végzettség nélkül is tanítanak az iskolákban. A HelloVidék felkereste Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét, hogy megtudjuk a valódi helyzetet.

A PSZ szerint a lehető legrövidebb időn belül a diplomás átlagbérek 90%-ára kellene a felzárkóztatni a pedagógusok bérét, úgy, hogy a pályakezdőknél ez az érték 95 százalék legyen (korosztályuk diplomásaihoz képest), ahhoz hogy a pályán maradjanak a tanárok. Valamelyest enyhíteni fog a meglévő munkaerőhiányon a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatása, de kérdés, mennyit bírnak a mostani, aránytalanul nagy munkaterhelésből az idősebb kollégák (mentálisan és fizikailag) - mondta a szakértő a lapnak.

A versenyszféra diplomás átlagbérét mindenképpen el kell érni, enélkül nem lehet vonzó a fiataloknak ez a szakma. A tanárok tanítási szabadságának visszaadásával, a központosítás lebontásával, a helyi társadalom döntési jogának visszaadásával is sokat lehetne növelni a pálya megbecsültségét

- mondta el Totyik Tamás. A teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
iskola, oktatás, nyugdíjas, magyarország, tanár, pedagógus, tanárok, pedagógusok,