Zöld az út az orosz, brazil vendégmunkások előtt is: így enyhítenék a magyar munkaerőhiányt

Pénzcentrum2022. augusztus 8. 21:32

Már 17 unión kívüli országból vár vendégmunkásokat a kormány. Többek között a brazilok, a kolumbiaiak és az oroszok magyarországi foglalkoztatását könnyítették meg, miután az első negyedévben majdnem rekordot döntött, 87 ezerre duzzadt a betöltetlen állások száma. A munkáltatók néhány tízezer külföldi dolgozót remélnek a friss döntéstől, úgy számolnak, átmenetileg enyhülhet a munkaerőhiány.

További 6, Európai Unión kívüli ország polgárainak munkavállalását könnyítette meg a kormány Magyarországon, a munkaerőhiány enyhítése érdekében. Az új rendelkezéssel több, mint 10 000 új munkavállalót hozhat a munkáltatóknak.

Idén az első negyedévben mintegy 87 ezer munkahely maradt betöltetlenül, ez 39 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, azonban a második negyedévben sem enyhült a munkaerőhiány. A szakértők szerint a munkaerőhiány hatalmas, az orosz-ukrán konfliktus hatásai, a bizonytalanság még alig látszódik a munkaerőpiacon, a munkaerőhiányos állapot ugyanis régóta tart. A munkáltatók szerint azonban átmenetileg segíthet a munkaerőhiányon, hogy az előző 9 ország mellé további 6 országból fogadhatnak a munkáltatók vendégmunkásokat.

A munkaügyi központ és az idegenrendészeti hivatal külön-külön eljárása van összevonva egy eljárásba, ami 8-10 hetes időtartam alatt fut le. Ez szembe megy az akár 6 hónapos normál eljárással, hiszen ez egy gyorsított eljárásnak minősül

- mondta Göltl Viktor a WHC csoport ügyvezetője az RTL híradónak. Jelenleg 17 unión kívüli országból fogadhatnak a magyar munkáltatók munkavállalókat, többek között szerbeket, ukrajnaiakat, brazilokat, kolumbiaiakat de akár oroszokat is. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elmondta, hogy néhány 10 ezer plusz munkavállalóra számítanak jóesetben, így elmondható, hogy ezek az adminisztratív könnyítések valóban segítenek.

Címkék:
magyar, munkaerőhiány, vendégmunkás, rtl, vendégmunka, munkáltatók,