Egyre több magyar fordítana hátat a munkahelyének: ez okozhat tömeges felmondást

Pénzcentrum2022. május 30. 21:31

Egy álláshirdető oldal egy kérdőív segítségével kielemezte, hogy milyen tényezők hatására kérnek béremelést a magyar munkavállalók, mely kérdések között szerepelt a béremelés legutóbbi ideje, a bérezéssel való elégedettség és hogy mi motiválja a munkavállalókat a béremelés kérésére. 

A Jooble által készített kérdőívben különböző iparágak, mint a gyártás, egészségügy, logisztika, állami szektor, oktatás, építészet, IT, szállodaipar, agráripar stb. szakembereit kérdezték meg. A megkérdezettek 64,5%-a több mint  7 éves, 27%-a több mint 3 éves és 8,5%-a kevesebb mint 3 éves tapasztalattal rendelkezik. 

A válaszadók 46,8%-a nemrég kapott béremelést, viszont 32,8%-a elég rég nem kapott már fizetésemelést. A kérdőívet kitöltők 11,9%-a akkor kapott fizetésemelést, amikor munkahelyet szeretett volna váltani, s 8,5% nem is emlékszik, mikor kapott utoljára fizetésemelést.A kérdőívben megkérdezettek 36,6%-a elégedetlen  a jelenlegi fizetésével, 28,5%-a pedig nem lát lehetőséget a fizetés emelésére. Ugyanakkor, 28,1% számára elegendő a jelenlegi fizetés, viszont szeretne jobbat. A kérdőívet kitöltők 6,8%-a teljes mértékben elégedett a jelenlegi fizetésével.

Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e az elkövetkező fél évben béremelést kérni a jelenlegi munkaadótól, a válaszadók többsége — 54,7%  — igennel válaszolt. Az alábbi tényezők motiválják (csökkenő sorrendben): infláció,  az átlagkereset megemelkedése, szaktudásuk és az egy munkahelyen eltöltött évek száma. A fizetés megemelése céljából a válaszadók 43.2%-a a magasabb fizetéssel kecsegtető új munkahelyet jelölte meg, s csak utána egyeztetne jelenlegi munkaadójával a béremelésről. A válaszadók 31,9%-a új munkahelyet keresne magasabb fizetéssel (nem egyeztetve a jelenlegi munkaadójával a béremelésről), 24,9% pedig béremelést kérne a jelenlegi munkaadótól, felkészülve a nemleges válaszra vagy az elbocsátásra.

Ez miatt mondanának fel

A magyar munkavállalók 61,5%-a kész lenne felmondani, ha nem emelnének a fizetésén, 38,5% viszont erre nem volna hajlandó. Arra a kérdésre, hogy milyen fizetésemeléssel lennének elégedettek, a válaszadók 39,4%-a a 20-30%-kal járó emelést tartja célszerűnek. Közkedvelt válasz volt (34,2%) a béremelés 10-20%-kal történő növelése. A válaszadók 21,1%-a 40%-os és magasabb emeléssel lenne elégedett, 5,3% pedig akár egy 10%-os béremeléssel is megelégedne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A portál által megkérdezettek 69,4%-a nem szeretne nem anyagi kompenzációt kapni (cég által fizetett képzések, utazás kompenzálása, egyéb lehetőségek) béremelés helyett, 30,6%-nak pedig megfelelne az ilyen fajta kiegészítés. A kérdőívet 1247 magyar álláskereső válaszai alapján értékelték a Jooble elemzői 2022. április 19. — május 13. között. A kérdőív kitöltése anonim volt, 12 feleletválasztós kérdést tartalmazott, valamint olyan kérdéseket is, melyekre saját választ lehetett megadni. A válaszadók 18 évet betöltő személyek voltak. A statisztikai hiba nem haladta meg a 4%-ot.

Címkék:
fizetés, munkahely, álláskeresés, béremelés, magyarország, állás, felmondás, magyar,