Minden munkavállalónak tudnia kell: járhat költségtérítés, ha otthonról dolgozol

Pénzcentrum2022. május 16. 19:57

 Az otthoni munkavégzés elterjedése egyebek mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is. A Niveus Consulting Group segítségével most azt jártuk körül, hogy a távmunkában dolgozóknak lehet, illetve kell-e költségtérítést adni a munkába járáshoz és ha igen, ennek milyen adóterhe van.

Fisher Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere elmondása szerint a munkabájárás költségeinek megtérítését szabályozó kormányrendelet – egyelőre – nem igazodott a home office új szabályozásához. Mindaddig, amíg ez így marad, a költségtérítés, különösen az adómentesen adható költségtérítés értelmezése nehézségekbe ütközhet a home office-ban dolgozó munkavállalók esetén. Az alábbiakban összefoglaljuk a hatályos szabályok legjobb, részben az adóhatóság által is megerősített értelmezését.

A munkába járás költségeinek megtérítésére vonatkozó általános szabályok szerint csak bizonyos esetekben adható a munkába járáshoz költségtérítés. A munkáltatónak eltérő mértékben kell megtérítenie az egyes típusú munkába járás költségeit, így tehát más vonatkozik azokra, akik naponta jár munkába, és azokra, akik a munkahelyről hetente legfeljebb egyszer hazautaznak a lakóhelyre.

Ez a kedvezmény minden esetben adómentes, viszont csak azokra vonatkozik, akiknek a munkavégzésének a helye a lakóhelye közigazgatási határán túl esik, illetve akinek a lakóhelyétől függetlenül a közösségi közlekedéssel nem tudja megközelíteni a munkahelyét. Lehetséges ennél magasabb költségtérítést adni, viszont arra már nem vonatkozik az adómentesség.

Költségtérítés az otthoni munkavégzés esetén

Fisher Ádám szerint az egyik legnagyobb kérdés a home office esetén, hogy mit tekintünk pontosan a munkavégzés helyének. Ez azért fontos, mert a költségtérítés csak a munkahely és a lakóhely közötti közlekedésre adható. Sajnos a munkába járás támogatását szabályozó kormányrendeletet nem hozták összhangba az otthoni munkavégzésre vonatkozó új szabályokkal, így a határesetekben nagyon nehéz megítélni, hogyan is kellene értelmezni a rendeletet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ami biztos, hogy eltérően kezelendő a kizárólag, illetve részben otthonról dolgozó költségtérítése, és másképp értelmezhető a közösségi közlekedésre adott bérlet és a saját gépjárműre adott költségtérítés.

Címkék:
költségtérítés, munkáltató, szabályok, munkások, munkavégzés, munkáltatók,