Érik az újabb felmondási hullám Magyarországon: óriási versenyfutás indulhat a képzett munkaerőért

Világgazdaság2022. április 13. 08:29

Tömeges elbocsátások nem várhatók, legfeljebb kisebb ingadozás lehet a hazai álláspiacon - írja a VG. Magyarországon továbbra is munkaerőhiány van, és ez a jövőben nem is fog változni, még a gazdasági nehézségek ellenére sem. Ezért hiába az emelkedő költségek és a gazdasági nehézségek, a hazai vállalatoknak muszáj megtartaniuk a munkavállalókat, ha felszínen akarnak maradni. 

Az emelkedő költségek és a visszaeső aktivitás erősen próbára teszi a hazai vállalatokat, emiatt félő, hogy ismét a járvány alatt megtapasztalt munkanélküliség üti fel a fejét. A szakemberek azonban nem osztják ezeket az aggodalmakat. Azok a tőkeerős termelővállalatok, amelyek abban bíznak, hogy nagyjából egy-két éven belül normalizálódik a helyzet, egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjék a munkaerőt – mondta a Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a lapnak. Ha elengedik az alkalmazottakat a cégek, át fognak menni más munkáltatóhoz, és nem, vagy csak aránytalanul magas költségek mellett tudják majd visszafoglalkoztatni a korábban elküldött embereket.

Azt gondolom, nem egy elnyújtott, hosszú éveken keresztül tartó recessziós időszak elé nézünk. Ahogy a kínálati gondok megoldódnak, egyből a maximális fordulatszámon tudnak pörögni a hazai vállalatok, persze csak ha megvan hozzá a munkaerő

– mondta az elemző, ezzel együtt szerinte lehet egy-egy kivételt képező középvállalkozás, amely nem tudja tartani lépést, ezért leállítja a termelést. Példaként kiemelte a Tungsramot, amely a hét végén jelentette be, hogy egyelőre felfüggeszti a gyártást.

"Tömeges elbocsátásokra nem kell számítani" – erősítette meg Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Csak esetileg kerülhet sor egyes érintett cégeknél némi létszámcsökkentésre, ám nem ez az általánosan jellemző, továbbra is a munkaerőhiány a legnagyobb a kihívás a vállalatok életében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldi vendégmunkások alkalmazása sem túl hatékony megoldás, mivel a nyugat-európai országokkal szinte lehetetlen versenyezni a magasabb bérek miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ott, ahol át tudják hárítani a megemelkedett költségeket, alapvetően nincsen probléma, a munkaerő-kereslet drasztikus visszaesése emiatt nem is várható. A hazai autóiparban is egyelőre csak azt látni, hogy egy-egy műszakot lemondanak a nagyobb gyárak, de például a Suzukinál még ez sincs, folyamatosan megy a termelés - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint az is jól mutatja, mekkora munkaerőhiány van Magyarországon, hogy a Waberer’s március végén bejelentette, 80 indiai vendégmunkást alkalmaz sofőrként.

Címkék:
hrcentrum, vállalkozás, cég, munka, munkavállaló, munkaerő, állás, vállalat, munkaerőhiány,