Mi a referencia jelentése? Referencia szám, referencia kamat és referencia személy

Pénzcentrum2022. március 26. 18:03

Tanulmányaink és munkánk során számtalan alkalommal találkozhatunk olyan idegen szavakkal, amelyeknek összetett jelentése mind a mai napig kérdőjel számunkra. Az egyik leggyakrabban használt idegen kifejezés nem más, mint a „referencia”, aminek a jelentése a szövegkörnyezettől függően több dolog is lehet. Na de mi a referencia jelentése és hogyan használjuk ezt a szót a hétköznapokban?

Cikkünkben eláruljuk, mi a referencia jelentése a különböző kontextusokban. Eláruljuk, mi a referencia munka jelentése, ki a referencia személy, vagy hogy mire való a referencia szám. Mi a referencia kamatláb és hogyan értelmezzük azt? Mit jelent az, amikor egy munkahelyen valamilyen referenciát kérnek tőlünk, rólunk?

Mi a referencia jelentése?

A „referencia” latin eredetű szó, a hétköznapi életben általánosságban valamilyen hivatkozási alapot, viszonyítási alapot jelent. A referencia lehet egy hivatalos, megerősített forrás, például egy írásmű, aminek a tartalmára rámutatunk/ráhivatkozunk egy dolgozat vagy szakmai munka elkészítése során (szakmai vonatkozás, forrás) – ugyanígy referenciának nevezzük azt, amikor egyes szabályok betartása során hivatkozunk valamire. Iskolai referencia például a tananyag, a bíróságon a referencia a törvény.

A referencia jelentése más kontextusban, sokszor régiesebb szóhasználat esetén bizalmas tájékoztatást, vagy alkalmasságról szóló javaslatot takar – például, hogy valaki alkalmas-e egy munkahelyi pozíció betöltésére. A referencia jelentése lehet még ajánlás, vagy ajánlólevél, értesítés, felvilágosítás, visszajelzés is.

A referencia munka jelentése

Gyakran hallhatjuk, hogy valamilyen munkahelyi pozíciót csak „kiváló referenciákkal” tölthetünk be – ilyenkor referencia munkának számít a korábbi tapasztalatunk, elért eredményeink. Referencia munka lehet például egy vállalkozó korábbi műve, ami viszonyítási alapként szolgál egy következő szerződés megkötésekor (például az asztalos esetében referencia munka a korábban elkészített bútordarab, ami mutatja az ügyfél számára, hogy mire számíthat).

A referencia személy jelentése

Referencia személynek nevezzük azokat az embereket, akiket például egy korábbi munkánk kapcsán meg tudnak kérdezni a teljesítményünkről; ők visszajelzést, ajánlást adhatnak rólunk (a legtöbb esetben a főnökünk, vagy más olyan személy, aki a szakmai teljesítményünkről hivatalosan tud nyilatkozni). Ilyen esetekben célszerű referencialevelet kérni (például felmondáskor, hogy megkönnyítsük a saját továbblépésünket), ami szintén tükrözi a múltbéli teljesítményünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A referencia kamatláb jelentése

A referenciakamat, avagy a referencia kamatláb jelentése nem más, mint egy olyan kamat, amihez a hitelintézetek viszonyítanak, az alapján hozzák meg döntéseiket például egy hitelkamat megállapítása során. Tipikus referenciakamat például a BUBOR, vagy a jegybanki alapkamat.

A referencia szám jelentése

A referenciaszám általában valamilyen hivatkozási szám, rámutató szám; azonosítószám.

Címkék:
hrcentrum, alapkamat, munka, hitelkamat, kamatláb,