Mégis, mi folyik itt? Ebben a régióban rengeteg az iskolázatlan és a munkanélküli magyar

HelloVidék2021. december 2. 08:14

A HelloVidék legfrissebb körképének helyszíne az ország észak-keleti régiója, a nehézipar egykori fellegvára. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Covid megjelenése óta milyen munkaerőpiaci változások mentek itt végbe. Hogyan alakultak a bérek, milyen szakemberekre van kereslet.

Az Észak-Kelet Magyarországi régió speciális terület. Van két komoly strukturális öröksége: a rendszerváltást követően gyakorlatilag megszűnt a területre alapvetően jellemző nehézipar, miközben a közlekedési infrastruktúrája is komoly elmaradásban volt az elmúlt időszakig. Mind az ország második legkisebb megyéje, Nógrád, mind a második legnagyobb megye, Borsod-Abaúj-Zemplén foglalkoztatási mutatói a legrosszabbak között szerepelnek (8,6%,-os ill. 8,7%-os munkanélküliségi index). Heves megyének alacsony, és egyre fogyatkozó a lélekszáma, ugyanakkor a munkanélküliségi index itt a legalacsonyabb a régióban (6,1%). Az utóbbi években azonban a munkaerőhiány ennek a régiónak is komoly lendületet adott.

"Az M3-as autópálya gyorsforgalmi úttal való megközelíthetőségének megteremtése Salgótarján, Eger és Miskolc esetében hirtelen új távlatokat nyitott a beruházók számára. A régió lakosságának képzettség szerinti felzárkóztatása azonban továbbra is várat magára. Ebben a régióban az egyik legnagyobb a 8 általánost sem végzettek aránya. Az elmúlt években felpörögtek a régiós új beruházások, a Trenkwalder saját mérése szerint az elmúlt pár esztendőben 10.000 főnyi új munkahelyet teremtettek az itt megvalósult beruházások." – közölte a HelloVidékkel Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója,

A szakember hozzátette, hogy az új és gyorsabb útvonalak nem csak azt jelentik, hogy a beruházások könnyebben eljutnak a régióba és könnyebb lesz a logisztika, hanem azt is, hogy a munkaerő elvándorlása is felgyorsulhat. Ez a folyamat el is kezdődött, ami komoly fenyegetettséget jelent mind a beruházásokra, mind a helyi munkaerőpiacra. Ha érdekel a cikk további része is, akkor kattints át a HelloVidékre.

Címkék:
munkahely, beruházás, régió, ország, trenkwalder, beruházások, hellovidék,